Aankondiging Nederlands landenrapport over Tsunamihulpstromen

12/12/2008 13:45

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer publiceert op dinsdag 16 december het Nederlands landenrapport van de Task Force on the Accountability for and Audit of Disaster-related Aid met een begeleidende brief aan de Tweede Kamer.

Op tweede kerstdag 2004 deed zich westelijk van Sumatra in de Indische Oceaan een zeebeving voor. De verwoestende golven die daarvan het gevolg waren (tsunami) en naar schatting 300.000 mensen het leven kostte in delen van Azië en Afrika en de daarop volgende wereldwijde hulp, is reden geweest voor de instelling van een internationale werkgroep van 17 rekenkamers in januari 2005. De Algemene Rekenkamer is voorzitter geweest van het samenwerkingsverband, de Task Force on the Accountability for and Audit of Disaster-related Aid, dat getracht heeft de besteding van hulpstromen voor de tsunami-ramp in kaart te brengen. Dit heeft onlangs tot het internationale rapport Lessons on accountability, transparancy and audit of Tsunami-related aid geleid. Het internationale rapport is als bijlage bij de brief en het Nederlands landenrapport op 16 december naar de Tweede Kamer gestuurd. In het Nederlands landenrapport zijn de specifiek Nederlandse hulpstromen voor de tsunami-ramp bekeken.

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op 15 december 2008 vanaf 15:00 uur. Hiervoor moet een e-mail embargoformulier ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 18 december om 12:00 uur. Vanaf dat moment is het rapport, begeleidende brief en ook het internationale rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.