Gemeente Eemsmond


Eemsmond plaatst hartdefibrillatoren bij sportaccommodaties vrijdag 12 december 2008

De inzet van defibrillatoren op strategische plekken in de gemeente kan de overlevingskans van burgers met een acute hartstilstand vergroten. Onder het motto 'goed voorbeeld doet goed volgen' plaatst de gemeente zestien hartdefibrillatoren op gemeentelijke sportlocaties en in het gemeentehuis en gemeentebedrijf. Dinsdag 16 december om 22.00 uur plaatst wethouder Alie Boekhoudt de eerste hartdefibrillator in de H. J. Brontshal in Uithuizen.

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer tien- à twaalfduizend mensen een hartstilstand. Slechts vier tot tien procent van deze mensen wordt met succes gereanimeerd en verlaat uiteindelijk gezond het ziekenhuis. Als de slachtoffers binnen drie minuten een elektroshock toegediend krijgen, kan dit percentage stijgen naar tachtig procent. Reden genoeg voor de gemeente Eemsmond om hier iets mee te doen.

Voorbeeldfunctie
Enige tijd geleden heeft de Stichting Bevordering Welzijn Uithuizen het initiatief genomen om aan de EHBO afdeling Uithuizen een hartdefibrillator te schenken. De gemeente vond dit een erg goed initiatief en heeft daarom besloten om dit goede voorbeeld te volgen. Met het plaatsen van de zestien hartdefibrillatoren hoopt de gemeente het goede voorbeeld te geven aan organisaties en verenigingen in de gemeente. De defibrillatoren worden geplaatst bij sportparken, sporthallen, gymlokalen en tennisparken in Roodeschool, Uithuizermeeden, Uithuizen, Usquert, Warffum, Kantens en Zandeweer.

Cursussen reanimatie en AED
Om ervoor te zorgen dat de defibrillatoren verantwoord gebruikt worden, biedt de gemeente vrijwilligers gratis een cursus aan. De gemeente heeft MEDCH Consultancy & Education uit Appingedam de opdracht gegeven om de cursussen reanimatie en AED te verzorgen. Bij elke locatie moeten minimaal twee en maximaal zes vrijwilligers de cursus gevolgd hebben voordat een defibrillator geplaatst wordt. De cursus duurt drie uur en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.