Internationaal congres over Verkenningen

Het Instituut Clingendael en de Nederlandse Defensie Academie houden in het kader van de Verkenningen op dinsdag 16 en woensdag 17 december het internationale congres Challenging uncertainties: the future of the Netherlands' armed forces. Tijdens dit congres zal Engels de voertaal zijn.

Een blik vooruit werpen naar de wereld van 2030 en daarbij kijken naar welk beroep er op de krijgsmacht kan worden verwacht, is de centrale vraag die door de diverse sprekers wordt behandeld. De aard van de te verwachten conflicten en veiligheidsvraagstukken en de vraag hoe met onzekerheden om te gaan, zijn onderwerp van de analyse en discussie. De discussies met een gevarieerde groep internationaal gerenommeerde experts moeten leiden tot een beter inzicht in de kwesties die van invloed kunnen zijn op de nationale en internationale veiligheidssituatie en daarmee ook op het beroep op de Nederlandse krijgsmacht.

De volgende drie thema's worden behandeld:


1. Het interstatelijke systeem en de institutionele dynamische krachten, die verschuivingen teweeg kunnen brengen tussen landen en regio's en de invloed van internationale organisaties op deze verhoudingen. Dit thema wordt ingeleid door de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen.


2. De veiligheidssituatie wereldwijd, waar onderwerpen als energie, schaarste aan (hulp)bronnen, het milieu, fragiele staten en de rol van culturele identiteit en religie aan de orde komen. Dit thema wordt ingeleid door de minister van Ontwikkelingsamenwerking, Bert Koenders.


3. De nationale veiligheid, waarbij onder andere terrorisme een belangrijk onderwerp is. Dit thema wordt met een videoboodschap ingeleid door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Dit congres is onderdeel van de 'Verkenningen' naar de toekomst van Defensie, die in maart dit jaar door de regering in gang zijn gezet. Het is een interdepartementaal opgezet project, waarbij experts van de ministeries van Defensie, Financiën, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingsamenwerking en Justitie zijn betrokken. Gelet op het interdepartementale karakter is dit project een voorbeeld voor de zogenoemde nieuwe overheid.