Centraal Bureau Fondsenwerving

Forse toename in transparantie van goededoelenorganisaties

Het Centraal Bureau Fondsenwerving publiceert op 16 december de financiële gegevens van 931 fondsenwervende instellingen. De transparantie van goededoelenorganisaties die de financiële gegevens beschikbaar stellen aan het CBF is het afgelopen jaar fors toegenomen tot boven de 85% van alle opbrengsten van fondsenwerving in Nederland. Uit de jaarlijkse rapportage van het CBF blijkt dat in 2007 EUR 2,9 miljard is besteed aan de doelstellingen. Daarvan is 39% aangewend voor internationale hulp, 33% voor welzijnsprojecten, 15% voor natuur en milieu en 13% voor gezondheidszorg in Nederland. 93,4% van de bestedingen is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring.
In navolging van de grote goededoelenorganisaties publiceren nu ook honderden kleinere organisaties hun jaarcijfers op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF, www.cbf.nl).

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen defensief is belegd, namelijk voor 54% in obligaties, 22% in aandelen, 11% in beleggingsfondsen, 11% in langlopende deposito's en 2% overig.

Op basis van een analyse van gegevens over de afgelopen 45 jaar constateert het CBF een gestage groei aan inkomsten voor de fondsenwervende instellingen in Nederland. In tijden van financiële teruggang treedt er een beperkte stagnatie op die zich daarna weer herstelt en leidt tot meer uitgaven voor maatschappelijke doelen.

De baten uit eigen fondsenwerving van goededoelenorganisaties zijn in 2007 met EUR 95,5 miljoen gestegen, hetgeen een groei van 8,6% betekent tot een bedrag van 1,2 miljard euro. Deze toename werd veroorzaakt doordat er meer nalatenschappen en giften werden ontvangen. Dit zijn de belangrijkste constateringen in het Verslag Fondsenwerving 2007 van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) waarin gerapporteerd wordt over 931 goededoelenorganisaties.

De tien goededoelenorganisaties met de hoogste baten uit eigen fondsenwerving waren in 2007 KWF Kankerbestrijding, Rode Kruis, Unicef, Hartstichting, Plan Nederland, Wereld Natuur Fonds, Artsen zonder Grenzen, Natuurmonumenten, Oxfam Novib en Kerk in Actie.

Het CBF wijst erop dat dit cijfers betreft over fondsenwervende goede doelen. Het CBF beschikt niet over gegevens van vermogensfondsen.

16 december 2008