Provincie Limburg

Persberichten

Provincie, DSM en LIOF ondertekenen intentieovereenkomst Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, LIOF en Chemelot

Center for Open Chemical Innovation op Chemelot moet er komen.

De Provincie Limburg, DSM/Chemelot en NV Industriebank LIOF gaan samenwerken aan de oprichting van een Center for Open Chemical Innovation (COCI) op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Een COCI is een plek waar bestaande jonge bedrijven, actief op het gebied van chemie en materialen, versneld kunnen groeien. Ze worden daarbij extra gestimuleerd doordat het COCI voorziet in huisvesting, financiële fondsen, ondersteunende diensten, coaching en netwerken. In de ogen van de betrokken partijen biedt de Chemelot Campus van DSM de ideale locatie voor een COCI op het gebied van nieuwe materialen . De komst van het COCI naar Chemelot, de eerste in Nederland, wordt ondersteund door de Regiegroep van het landelijke Innovatieplatform.

Op de Chemelot Campus wordt open innovatie al volop toegepast. Er is al een incubator en er komt een inlooplaboratorium waarin bedrijven onderling of in samenwerking met de Hogeschool Zuyd hun innovaties kunnen vormgeven. Het COCI-concept sluit hier naadloos op aan en biedt een uitgelezen mogelijkheid om het voortouw te nemen in deze nationale ontwikkeling. Ook sluit het eerste Nederlandse COCI perfect aan op de ambities van Limburg om het cluster Chemie & Materialen in Zuidoost-Nederland te versterken en te verbinden met andere clusters van kracht. Met het COCI versterkt Chemelot zich verder als dynamische vestigingslocatie en attractieve hotspot voor chemical innovation in Nederland.

Groeiende bedrijven
Bedrijven die inmiddels een product hebben ontwikkeld en willen groeien krijgen op een bepaald moment behoefte aan onder andere extra kapitaal, nieuwe medewerkers en uitbreiding van hun netwerken tot op wereldwijde schaal. Een COCI kan snel aan dit soort wensen tegemoetkomen, zodat de bedrijven in kwestie daar versneld zon groeiproces kunnen realiseren. Hiermee onderscheidt het COCI zich van een incubator, die vooral tot doel heeft om startende bedrijven op gang te helpen.

Vliegende start
In de komende maanden wordt het COCI-model verder uitgewerkt. Het is de bedoeling om het Van Iterson-gebouw op de Chemelot Campus voor dit doel waar nodig te moderniseren. Ten behoeve van de financiële ondersteuning van de groeibedrijven wordt gekeken in hoeverre het DSM-LIOF fonds van Limburg Ventures kan worden ingezet. Er zijn plannen voor een service boulevard die zal voorzien in een groot aantal diensten waarvan de groeiers gebruik kunnen maken. DSM is van plan om waar nodig coaches in te zetten. Bezien zal worden welke netwerken kunnen worden gekoppeld, die bedrijven op beslissende momenten toegang moeten geven tot de juiste contacten. Tenslotte zullen de mogelijkheden voor co-financiering door de EZ-dienst SenterNovem worden bekeken. In april 2009 wordt duidelijk hoe de plannen zullen worden verwezenlijkt.

Innovatieplatform
Het idee van het COCI komt voort uit de Regiegroep Chemie van het nationaal Innovatieplatform. Het is een van de middelen die de vooraanstaande positie van de chemie in Nederland moet versterken en uitbouwen. Aan het concept van de COCI liggen de gedachten ten grondslag dat Nederland een vooraanstaande en innovatieve chemische industrie heeft, dat er meer chemische starters en groeiers moeten komen en, last-but-notleast, dat bedrijven in compacte regionale clusters succesvoller blijken dan stand-alone bedrijven.

Berenschot
Adviesbureau Berenschot heeft, samen met de Regiegroep Chemie, het businessplan voor het COCI ontwikkeld. Daarin is beschreven dat er in Nederland ruimte is voor zeker drie locaties, elk gericht op een eigen technologiesegment en elk op de best bij dat segment passende locatie. Zo wordt er gedacht aan een COCI op het gebied van proceschemie in de regio Rijnmond, voor duurzame chemie wordt gekeken naar de regio Amsterdam en voor nieuwe materialen is Chemelot de ideale locatie. Berenschot verwacht dat in de COCIs jaarlijks minimaal zes bedrijven een versnelde businessgroei zullen doormaken.

16-12-2008 08:03