Gemeente Zeist


15-12-2008: Jaarwisseling
Laatst gewijzigd: 16 december 2008


15 december 2008

Veilig en zonder overlast het nieuwe jaar in

Gemeente, Politie, Brandweer, Reinigingsdienst (RMN) en Milieudienst zetten zich in om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Die inzet is erop gericht overlast en schade te voorkomen en te beperken. Ook inwoners kunnen daarin een rol vervullen.

Burgemeester Koos Janssen: "De inwoners van de gemeente Zeist willen een gezellige en feestelijke jaarwisseling. Ik hecht daar grote waarde aan en daarom zetten wij ons gezamenlijk in om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom wil ik dat de schade en overlast beperkt blijven".

De gemeente, politie, brandweer, reinigings- en milieudienst versterken de bestaande samenwerking en hebben extra afspraken gemaakt over de volgende maatregelen om de jaarwisseling zo plezierig mogelijk te laten verlopen:

* er komt extra toezicht bij bijzondere locaties (politie, gemeentelijk en particulier

* toezicht)

* er wordt beroep gedaan op instellingen om preventieve maatregelen te nemen

* er vinden gezamenlijke controles plaats door politie en brandweer


* gemeentelijke opsporingsambtenaren van Stadstoezicht gaan dit jaar voor het eerst handhavend optreden tegen vuurwerkoverlast
* de "daders van vorig jaar" ontvangen een brief met de gevolgen bij nieuw wangedrag (gemeente en politie)

* op meer plaatsen worden vuilcontainers en afvalbakken tijdelijk weggehaald (gemeente en RMN).

* vreugdevuren worden op bepaalde plekken toegestaan en ondersteund. Omwonenden ontvangen hierover een brief ter informatie.

Deze maatregelen moeten bijdragen aan een veilig verloop van de jaarwisseling. Als het toch nog mis loopt, zullen daders zoveel mogelijk worden aangehouden. Dit jaar heeft de Minister van Justitie het Supersnelrecht geïntroduceerd, waardoor daders van vernielingen, geweld en overlast een grote kans lopen dat zij al op 2 januari op een zitting moeten verschijnen. Daarnaast zal de gemeente al het mogelijke doen om de schade op de daders te verhalen.

Inwoners van de gemeente worden via de Nieuwsbode geïnformeerd over tips zoals het tijdig verwijderen van brandbare/vernielbare voorwerpen uit de directe omgeving van de woning. Ook krijgen zij advies over de handelwijze bij constatering van vernielingen.