Gemeente Lingewaard


Op 6 november 2008 heeft Basal Toeslagstoffen Maastricht B.V. een milieueffectrapport voor herinrichting van de Huissensche Waarden ingediend bij Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Het project
Het doel van het plan is zandwinning als basis voor rivierverruiming, natuurontwikkeling en landschapsbeleving. Het project is opgenomen in het basispakket van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de rivier.

In het Milieueffectrapport worden de voorgenomen activiteiten en alternatieven beschreven met de hierbij te verwachte milieueffecten. De milieueffecten hebben onder andere betrekking op Rivier en veiligheid, Bodem en water, Natuur en ecologie en op Woon-, werk- en leefomgeving.

In het rapport wordt tevens aangegeven welke maatregelen getroffen kunnen worden om ongewenste milieueffecten tegen te gaan.

Om de uitvoering van het project mogelijk te maken zijn onder andere vergunningen nodig op grond van de Wet milieubeheer, de Ontgrondingenwet, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de Waterschapskeur. Daarnaast moet ook het bestemmingsplan worden aangepast. Definitieve besluitvorming over het project zal plaatsvinden in het kader van de vergunningen en bestemmingplan procedures.

Procedure
De milieueffectrapportage is voorafgegaan door een startnotitie. (juli 2004) Hierop is gelegenheid geweest voor inspraak en de commissie voor de milieueffectrapportage heeft advies uitgebracht. Vervolgens hebben Gedeputeerde Staten als coördinerend bevoegd gezag richtlijnen vastgesteld. Dit met instemming van de gemeente Lingewaard en de minister van Verkeer en Waterstaat. De richtlijnen gelden voor Gedeputeerde Staten en de Commissie MER als basis voor de toetsing van het MER.

Gedeputeerde Staten stellen u in de gelegenheid om uw reacties op de milieueffectrapportage in te brengen.

Schriftelijke reacties kunnen tot en met 28 januari 2009 worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM onder vermelding van zaaknummer 2008-019538.

Inzage
Van 18 december 2008 tot en met 28 januari 2009 ligt het MER ter inzage bij:

- de gemeente Lingewaard tijdens de daar gebruikelijke openingsuren
- de provincie Gelderland, in het informatiecentrum van het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem, op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Het MER is ook op de website van de initiatiefnemer te zien: www.huissenschewaarden.nl

Hoorzitting
Voor mondelinge reacties wordt op 15 januari 2009 om 19.30uur een openbare zitting gehouden in Zalencentrum De Valom, Karstraat 2 te Huissen. Tijdens deze avond wordt tevens informatie gegeven over het project en kunnen geïnteresseerden vragen stellen over het project en het MER.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer G. Pieters van de afdeling Landelijk Gebied van de provincie Gelderland, tel 026-3599588

Arnhem, 15 december 2008 - zaaknr. 2008-019538

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer - secretaris