Gemeente Lingewaard


Maandag 8 december heeft de Burgemeester Harry de Vries de sleutels van twee nieuwe FRB-voertuigen voor de brandweerposten Bemmel en Doornenburg in ontvangst genomen van de heer Sjoerd Rikken van de firma Zijm. Deze sleutels werden daarna direct overgedragen aan de postcommandanten van Doornenburg en Bemmel, de heren Hans Maters en Toine Knipping.

FRB staat voor First Responder Brandweer. Hiermee wordt bedoeld dat de brandweer hulp verleent aan mensen binnen de gemeente Lingewaard met direct hartfalen. Dit vindt voornamelijk plaats met behulp van de Automatische Externe Defibrilator. De inzet van de First Responder Brandweer komt niet in plaats van, maar aanvullend op de ambulancezorg en zal in geen geval leiden tot vertraagde inzet van de ambulancezorg. Daarnaast zet ook de stichting Kloppend Hart voor Lingewaard zich in samenwerking met de gemeente in voor een net van AEDs en vrijwilligers die getraind zijn om hiermee op te treden.

Het voertuig voor de brandweerpost Doornenburg betreft een vervanging van een voertuig dat elf jaar oud is. In Bemmel is het een uitbreiding van het wagenpark omdat daar tot nu toe nog steeds werd uitgerukt met een grote brandweervrachtwagen wat voor de aard van dit soort ongevallen als ongewenst wordt beschouwd.

Met de aanschaf van deze twee FRB-voertuigen zijn de beide posten weer optimaal uitgerust voor deze taak.