Internationale organisaties en expats tevredener met Nederland

Dit persbericht wordt verspreid door het ministerie van Buitenlandse Zaken op verzoek van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie. Het ministerie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht.

Internationale organisaties en hun buitenlandse werknemers (expats) zijn steeds tevredener over Nederland als gastland. Enkele jaren geleden kreeg Nederland nog veel kritiek van hen te verduren. Het kabinet nam maatregelen. Inmiddels groeit de tevredenheid bij de organisaties en bij bijna zeventig procent van hun expat medewerkers.

Nederland is gastheer van 31 internationale organisaties. De meeste zijn gevestigd in Den Haag en omgeving. Het zijn internationale gerechtshoven en tribunalen als het Internationaal Strafhof, Europese instellingen en andere volkenrechtelijke organisaties, zoals de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Enkele jaren geleden kwam er veel kritiek van de organisaties en hun expat medewerkers.Zij klaagden onder meer over de stroeve samenwerking met de overheid, de gezondheidszorg en uiteenlopende behandeling op het gebied van belastingen. Het kabinet nam maatregelen om verschillen in fiscale behandeling weg te nemen, verblijfsrechten van de expats te verruimen en de communicatie met de organisaties te verbeteren.

Uit onderzoek van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de organisaties en de meerderheid van hun expat medewerkers (68 procent) tevreden zijn over Nederland. Als winstpunten worden genoemd de betere samenwerking met Buitenlandse Zaken, verbeterde informatievoorziening, en de diensten van de Xpat Desk van de gemeente Den Haag, de IND en de Belastingdienst.

Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk. Sommige organisaties vinden de besluitvorming over hun huisvesting stroperig en bureaucratisch. De expats vinden de gezondheidszorg en de hoeveelheid Engelstalige informatie nog steeds onder de maat. Ook vindt een deel van hen de fiscale privileges onvoldoende.

De IOB beveelt aan een langetermijnvisie voor het gastlandbeleid te ontwikkelen, onder meer op het gebied van huisvesting. De overheid moet actiever met de organisaties communiceren. Ook moet er meer Engelstalige informatie komen.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken ontwikkelen inmiddels My First Month in the Netherlands, een toegankelijke Engelstalige website die de expat vertelt wat hij of zij moet regelen voor aankomst en verblijf in Nederland, hoe de procedures lopen en bij welke instanties hij of zij moet zijn.

Noot voor redacties (