Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nierstichting en Innovatiefonds leggen fundament voor landelijke aanpak

NIERPATIENTEN STRAKS FITTER DOOR GROEPSREVALIDATIE

Bussum, 16 december 2008 - Nierstichting Nederland en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars* financieren gezamenlijk de start van een landelijk programma Groepsrevalidatie voor nierpatiënten. Het gaat om een geheel nieuwe aanpak op basis van fysieke training (onder supervisie en in groepen), aangevuld met educatieve modules gericht op weerbaarheid en het houden van een actieve leefstijl. Deze aanpak heeft zeer gunstige effecten op de conditie en kwaliteit van leven van mensen die een nierfunctievervangende behandeling (hebben) ondergaan, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Nierstichting. De groepsrevalidatie start in eerste instantie vanuit vier revalidatiecentra. Tegelijkertijd wordt de basis gelegd om dit revalidatieprogramma straks landelijk en laagdrempelig aan te bieden.

Gebrek aan uithoudingsvermogen, vermoeidheid en spierzwakte veroorzaken grote beperkingen in het dagelijks leven van dialyse- en niertransplantatiepatiënten. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en belemmert de sociale en maatschappelijke participatie. Fysieke training en het stimuleren van een actieve levensstijl verminderen deze klachten, en helpt nierpatiënten een negatieve spiraal te doorbreken, zo blijkt uit onderzoek. Elles van Cromvoirt, programmamanager patiëntenzorg van de Nierstichting: "Een goede fysieke en mentale conditie van nierpatiënten draagt bij aan een actieve leefstijl en de mogelijkheid zelfstandig te kunnen functioneren. Dit levert een aanzienlijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van deze groep chronisch zieken."

Zelfmanagement bevorderen
Stimuleren tot zelfmanagement is een belangrijk thema voor het Innovatiefonds en de Nierstichting, de partners in dit programma 'Groepsrevalidatie voor nierpatiënten'. Ine van Hest, directeur van het Innovatiefonds licht deze ambitie toe: "Het is buitengewoon naar om afhankelijk te zijn van anderen. Daarom steunen we graag vernieuwende projecten die afhankelijkheid bij chronisch zieken verminderen." Ze gelooft vooral in dit project vanwege de groepsaanpak: "Omgaan met een chronische ziekte vraagt om een bepaalde fysieke en mentale vaardigheid. De stimulans van de groep helpt je dalen door te komen, toppen te bereiken en te genieten van successen. Dat helpt je zelfvertrouwen op te bouwen." Ook de Nierstichting ziet het leren omgaan met de ziekte niet als een paternalistische bedoelde plicht van de patiënt alleen. "Zelfmanagement richt zich op de combinatie van kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg, en het bevorderen van zelfstandigheid en autonomie. Patiënt en behandelaar moeten daar samen aan werken en de organisatie van zorg moet hen daarbij ondersteunen.", verwoordt Elles van Cromvoirt de visie van de Nierstichting.

Meer informatie over de opzet en uitvoering
Het project start begin 2009 met de ontwikkeling van het revalidatieprogramma, kwaliteitsinstrumenten en een landelijke organisatiestructuur. Vanaf 2010 starten nierpatiënten met de groepsrevalidatie in vier revalidatiecentra: 't Roessingh te Enschede, De Hoogstraat te Utrecht, de Lindenhof te Goes en het Centrum voor Integrale Revalidatie Orgaanfalen te Horn. Uiteraard worden de resultaten van dit revalidatieprogramma en de doelmatigheid geëvalueerd, om daarmee de noodzaak tot landelijke invoering te onderbouwen. Het project wordt uitgevoerd door het academisch ziekenhuis Maastricht (vakgroep Interne Geneeskunde, onderafdeling Nefrologie) in samenwerking met het Hans Mak Instituut. De projectleider, Mw. Dr. E.C.H. van den Ham promoveerde op 26 oktober 2006 op onderzoek dat aantoonde dat een vergelijkbaar trainingsprogramma zeer gunstige effecten heeft op de inspanningscapaciteit en spierkracht van nierpatiënten die dialyseren of die een niertransplantatie hadden gehad. De kwaliteit van leven van deze patiëntgroepen verbeterde dankzij de groepsrevalidatie significant. De resultaten van dit door de Nierstichting gefinancierd promotieonderzoek worden ook in de internationale literatuur bekrachtigd en vormen de basis voor dit project.

Einddoel landelijk aanbod
Einddoel van dit project is de realisatie van een landelijk infrastructuur voor groepsrevalidatie voor dialyse- en niertransplantatiepatiënten. Om dat te bereiken is samenwerking met verschillende partijen essentieel. In de multidisciplinaire voorbereidingsgroep, waarin patiënten, revalidatieartsen, nefrologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden, diëtisten, de Nierstichting en deskundigen met ervaring met het Herstel en Balans programma voor kankerpatiënten participeerden, is een breed draagvlak gecreëerd. In de begeleidingscommissie zijn naast bovengenoemde partijen ook de zorgverzekeraars vertegenwoordigd. Elles van Cromvoirt: "Met het Innovatiefonds als cofinancier hebben we goede hoop dat groepsrevalidatie in de toekomst voor alle nierpatiënten in Nederland toegankelijk wordt als onderdeel van de reguliere verzekering."


* Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars steunt al tien jaar vernieuwende projecten in de zorg. Deelnemers zijn Achmea Zorg, Agis Zorgverzekeringen, Azivo, CZ Actief in Gezondheid, De Friesland Zorgverzekeraars, Delta Lloyd Zorg, Menzis, Salland Verzekeringen, UVIT en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (