De Nederlandse Bank


Verzekeraars kopen schuldpapier

Nieuwsbericht

Datum 16 december 2008

Nederlandse verzekeringsinstellingen hebben in het derde kwartaal van 2008 per saldo voor 2½ miljard euro schuldpapier, zoals obligaties, aangekocht. Dat blijkt uit de jongste cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Vooral levensverzekeringsmaatschappijen kochten schuldpapier aan. Onder verzekeraars zijn zij de grootste beleggers: ze hebben immers veel langlopende verplichtingen, waar langlopende vorderingen tegenover staan. De andere verzekeringsmaatschappijen, zoals schadeverzekeraars, hebben in het derde kwartaal nauwelijks schuldpapier aangekocht. In de andere beleggingscategorieën, zoals aandelen, onroerend goed en beleggingsfondsen, legden verzekeraars ruim 1 miljard euro in.

De betrekkelijk forse aankopen van schuldpapier vloeiden voort uit de toegenomen behoefte aan veilige beleggingen. De grootste bruto aankopen vonden plaats in overheidspapier. Verzekeraars waren vooral geïnteresseerd in schuldpapier van de Italiaanse, Duitse en Nederlandse overheid. Europese overheden hebben doorgaans een hoge kredietwaardigheid, zodat beleggers kunnen rekenen op periodieke rentebetalingen en op de uiteindelijke terugbetaling van het belegde vermogen. Verzekeraars financierden deze bruto aankopen met ontvangen premies en met vermogen dat vrij kwam, omdat een deel van hun bestaande beleggingsportefeuille werd afgelost. Zo liep een omvangrijke Nederlandse staatslening af, wat Nederlandse verzekeraars zo'n 1 miljard euro opleverde. Daarnaast toonden verzekeraars belangstelling voor langlopend en hoogrentend schuldpapier uitgeven door banken en overige financiële instellingen met een hoge kredietwaardigheid uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De aankopen van schuldpapier leidden overigens niet tot een wijziging in de verdeling van de obligatieportefeuille over de diverse sectoren. Net als een jaar geleden bestaat ongeveer de helft van de portefeuille uit overheidspapier en één-derde uit schuldpapier dat uitgegeven is door overige financiële instellingen. Het restant is belegd in schuldpapier uitgegeven door banken en bedrijven. Netto aankopen van schuldpapier door verzekeraars
---

Lees voor