Senternovem


16-12-2008 | Gazprom en Gasunie werken samen aan een duurzame energievoorziening

De ontsluiting van het Jamal gasveld en de Nord Stream-pijpleiding én opslag van gas onder het Bergermeer zijn belangrijke elementen om Nederland als gasrotonde aan te merken. Dit zijn de belangrijkste conclusies een economische missie onder leiding van minister Van der Hoeven en Vice-premier Zubkov aan de Russische Federatie op 6 december.

Met deze aanpak worden belangrijke elementen van het Energierapport opgepakt. De Nederlandse gasrotonde moet veilig stellen dat we ook nog gas hebben als onze eigen voorraad is uitgeput. De discussie op de achtergrond is of Nederland dit bilateraal moet oppakken of dat in Europees overleg moet worden gehandeld, zoals het Financieel Dagblad stelt. Het Energierapport is op dit punt helder: het moet langs beide wegen, en daarvoor zette de EZ-delegatie zich krachtig in.

Gezamenlijke aanpak
Grote projecten trekken terecht de meeste aandacht. Daarnaast moet er ook worden gewerkt aan een gezamenlijke aanpak van Energy Efficiency en duurzame energie opties. Dit bleek ook uit de verklaring uitgesproken aan het slot van de economische missie. Beide landen willen dat het Memorandum of Understanding (MoU) uit 2006 - waarin staat dat beide landen zullen samenwerken op die terreinen - meer vaart krijgt. Belangrijk probleem bij de uitvoering was wie aan Russische zijde het MoU op zich moest nemen. In de slotverklaring van deze bijeenkomst is nu het International Sustainable Energy Development Center (ISEDC) in Moskou aangewezen als vertegenwoordiger aan Russische zijde. SenterNovem zorgt voor de uitvoering aan Nederlandse kant. Bovendien is afgesproken dat er binnen een half jaar een plan van aanpak moet komen, waarvoor SenterNovem en ISEDC in januari de basis zullen leggen.

Olympische samenwerking
Nederland heeft toegezegd mee te werken aan de voorbereiding van de olympische spelen in 2014 in Sotsji. Want wat is nu mooier dan meewerken aan het ontwerp van een schaatsbaan waar wij hopelijk sportieve resultaten op zullen behalen met de Nederlandse schaatsers.

Meer informatie

- Rob Kool en Frank van Bussel (Energie)

- Sigrid Johannisse (Nanotechnologie)

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Minister Verhoeven over samenwerking met Rusland (link naar ministerie van Economische Zaken)
Artikel Financieel Dagblad op website Energieraad Nederlandse Gasrotonde (PWC)