Gemeente Schouwen-Duiveland


gemeentearchief

Uitbreiding zoeksysteem gemeentearchief

Publicatiedatum: 16 december 2008
Datum laatst gewijzigd: 16 december 2008


- PERSBERICHT -

Datum

maandag 15 december 2008

H. Uil, tel. (0111) 452 317
of bij afwezigheid: I. van den Broek, tel. (0111) 452 314

UITBREIDING ZOEKSYSTEEM GEMEENTEARCHIEF

Recent is via www. schouwen-duiveland.nl zie Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, een aantal nieuwe bronnen voor het publiek beschikbaar gekomen. Hierdoor is het mogelijk om thuis gegevens uit een groot aantal doop-, trouw- en begraafboeken van voor 1811 te bekijken. Bovendien zijn nu ook de poorters uit de poortersboeken van Zierikzee en Brouwershaven op te zoeken. Verder kan men vanachter zijn computer een aantal bevolkingsregisters van de voormalige gemeenten, lidmatenregisters van de kerken en een grote hoeveelheid bouwvergunningen uit de periode 1851-2003 in te zien.

Deze uitbreiding is opgenomen in Atlantis, het zoeksysteem van het gemeentearchief. De module Nadere Toegangen vergemakkelijkt het raadplegen van deze gegevens. Bijzonder is verder dat het mogelijk is om bij de doop- trouw- en begraafboeken van voor 1811 ook de bladzijde waarop de persoon wordt genoemd via de computer te bekijken. Vaak bevatten deze opnamen extra gegevens. Voor de bezoekers is het mogelijk deze afbeeldingen te downloaden of er een hoge resolutie scan of print van te bestellen. Het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland is daarmee de eerste Zeeuwse archiefdienst, die deze mogelijkheid biedt.

Afbeelding 1

In de komende tijd wordt de module Nadere Toegangen stap voor stap uitgebreid. De nu gepresenteerde toegangen zijn voor het grootste deel het werk van de vrijwilligers van het gemeentearchief. Dankzij hun inzet kon deze belangrijke stap worden gezet. De eerste serie bronnen richt zich vooral op het doen van stamboomonderzoek, dat nog altijd bijzonder populair is.

Naast de beeldbank met ruim 22.000 afbeeldingen bevat het zoeksysteem ook de gegevens uit bijna 23.000 akten van Schouwen-Duivelandse notarissen voor 1811. Hiermee heeft menig onderzoeker al zijn voordeel kunnen doen. Ook zijn via de website de 'Zierikzeesche NieuwsÂbode' en de 'Zierikzeesche Courant' te raadplegen. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt.

Via het zoeksysteem is ook na te kijken welke boeken het gemeentearchief bezit. Er is een rijke collectie boeken en tijdschriften aanwezig over alle facetten van de Schouwen-Duivelandse geschiedenis, oud of recent. Het systeem bevat de titelbeschrijvingen van bijna 6.000 boeken en tijdschriften. Het gemeentearchief leent geen werken uit. In de studiezaal zijn wel alle boeken en tijdschriften in te zien.