Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden verwelkomt 44 nieuwe Nederlanders

Burgemeester Bert Bouwmeester verwelkomde maandag 44 nieuwe Nederlanders. Zij kregen in 2008 allen een officiële verklaring van het Nederlanderschap. Daar werd in een feestelijke ceremonie in de Nederlands Hervormde kerk in Coevorden nog eens extra bij stilgestaan.

In zijn toespraak benadrukte de burgemeester de open houding van Nederland jegens het buitenland. `In het verleden moest dat wel vanwege de handel. Nederland is altijd een exportland geweest. Daardoor staan we open voor andere culturen.' Ook benadrukte hij het kiesrecht dat alle nieuwe Nederlanders hebben verworven en de Nederlandse Grondwet waar de nieuwe Nederlanders onder vallen, zoals het verbod op discriminatie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie staat. `Iedereen heeft in Nederland het recht om zichzelf te zijn. Ook u.' Na de ceremonie in de kerk leidde historicus Huib Minderhoud de groep rond in museum Drenthe's Veste in Coevorden waar iedereen kennis kon maken met de historie van Coevorden.

Nationale Naturalisatiedag

De Nationale Naturalisatiedag werd in 2005 door minister Verdonk van Vreemdelingenzaken op verzoek van de Tweede Kamer ingevoerd, zodat bewuster wordt stilgestaan bij de bijzondere betekenis van het Nederlanderschap. De naturalisatieceremonie is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst op 15 december.