Kroon op het werk

Nederlandse goede praktijken voor Gezond ondernemen genomineerd in de campagne Move EU

In Nederland hebben 300 bedrijven zich aangemeld als deelnemer aan de Europese campagne Move EU. De campagne heeft als doel om werkgevers bewust te maken van het belang van het voeren van een gezondheidsbeleid. Specifieke aandacht is er voor de thema's gezonde voeding, mentale gezondheid, beweegstimulering en preventie van roken. TNO organiseert de campagne in samenwerking met NISB. Het Voedingscentrum Stivoro en het Fonds Psychische Gezondheid ondersteunen de campagne. Een belangrijk onderdeel van de campagne is het verzamelen van Goede praktijken. TNO ging in samenwerking met het Werkgeversforum op zoek en vond een aantal inspirerende praktijken.

Afgelopen maand heeft TNO in samenwerking met het Werkgeversforum een aantal deelnemende bedrijven aan de campagne Move EU gevraagd om hun goede praktijken voor Gezond ondernemen wereldkundig te maken. Naar aanleiding van deze oproep hebben zich een aantal bedrijven gemeld. Met de bedrijven is gekeken of de ENWHP criteria voor workplace health promotion van toepassing zijn op de situatie in hun bedrijf. En meer specifiek of de aanpak, gericht op één van de leefstijlthema's in Move EU, overdraagbaar is. Zes bedrijven zijn door TNO geïnterviewd en beschreven voor een EU publicatie. Dit zijn: GGZ Instelling EMERGIS; Waternet; SABIC; SW bedrijf in Zeist, AGIS en het Waterlandziekenhuis.

Sabic en het Waterlandziekenhuis zijn uitgenodigd om op het ENWHP congres van 27 en 28 april 2009 in Peurgia ( Italië)een presentatie te verzorgen over de wijze waarop zij gezondheidsmanagement hebben opgezet en verankerd in hun bedrijf.

Bij SABIC Innovative Plastics speelt de leidinggevende al jaren een belangrijke rol in de uitvoering en verankering van het gezondheidsbeleid. Gezondheid is daardoor een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Het is dan ook gemakkelijker om een thema als gezonde voeding te introduceren en op verschillende plekken in het bedrijven aandacht te geven en te bespreken.

Het Waterlandziekenhuis is al vanaf begin jaren '90 bezig met gezondheidsbeleid en is in staat om met steeds nieuwe concepten de aandacht vast te houden en te innoveren. In de zorgsector is deze aanpak uniek.

Op 20 januari aanstaande organiseert TNO in samenwerking met het Werkgeversforum en AGIS een bijeenkomst over "Goede praktijken van gezond Ondernemen".

Speciale gast voor deze middag is Ove Näsman uit Finland. Hij presenteert de succesvolle Finse aanpak voor gezondheidsbevordering in bedrijven, de zogenaamde "Druvanmethode'. Verder is er aandacht voor de resultaten van de Europese campagne Move EU en specifiek voor Nederland.

Deelname aan deze bijeenkomst is gratis. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Informatie/aanmelden: corine.vanderhoeven@tno.nl of bel met: 023 - 554 94 21.

Meer weten over de ENWHP conferentie en Move EU? www.move-eu.nl / www.enwhp.org
Poortwachter logo