Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


Kerstvakantie

15-12-2008: 800.000 Nederlanders weg met de Kerstvakantie

Nederland wint terrein als vakantiebestemming tijdens Kerst

800.000 NEDERLANDERS WEG MET DE KERSTVAKANTIE

Dit jaar zullen zo'n 800.000 Nederlanders met vakantie gaan tijdens de kerstperiode, 100.000* minder dan vorig jaar, zo verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Ook dit jaar valt de Kerst gunstig, weliswaar iets minder dan vorig jaar. Dit in combinatie met de economische onzekerheid zorgt voor een daling in het aantal vakanties. Als vakantiebestemming wint Nederland terrein. Zo'n 45% viert de kerstvakantie in eigen land, in 2007 was dit nog 40%.

De kerstdagen vallen dit jaar op donderdag en vrijdag, waardoor veel mensen vier dagen vrij hebben. Vorig jaar viel Kerst nóg gunstiger: op dinsdag en woensdag waardoor veel mensen de hele week vrij waren. De kerstvakantie begint op zaterdag 20 december en loopt tot en met zondag 4 januari 2009.

Nederland in trek
Nederland is dit jaar iets meer in trek dan vorig jaar. Zo'n 45% van de Nederlanders viert de kerstvakantie in eigen land. Voor de binnenlandse vakanties is de bungalow het populairst, gevolgd door hotel en het huis van familie, vrienden of kennissen. Zo'n 55% van de Nederlanders viert de kerstvakantie in het buitenland waar met name Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België in trek zijn.

Kerstactiviteiten
Rondom de kerstperiode vinden tal van activiteiten en evenementen plaats. Kerstmarkten zijn er door het hele land, bijvoorbeeld in de Veemarkthallen in Utrecht en in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. In Zwolle vindt het Nederlanders IJssculpturenfestival plaats. Kerstcircussen zijn er weer in Koninklijk Theater Carré, op het Malieveld in Den Haag, in Ahoy' Rotterdam of Circus Renz in Haarlem.


*Prognose kerstvakantie 2007: 700.000 Nederlanders, werkelijke aantal 900.000 Nederlanders weg met de kerstvakantie (bron: ContinuVakantieOnderzoek)

Verstuur Top