Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Meedoen in IJsselmonde

Zonder geld je huis inrichten

In diverse kerken in IJsselmonde hangt een Kringloopbord. Dat is een prikbord waarop mensen elkaar kunnen vinden bij het ruilen of weggeven van spullen voor de inrichting van de woning. Een mooi staaltje van meedoen in IJsselmonde. De deelgemeente is blij met deze actie die vanuit de kerken wordt georganiseerd. Armoede wil niet alleen zeggen dat mensen te weinig geld hebben. Armoede betekent ook dat mensen niet altijd goed in staat zijn om gewoon mee te doen in de samenleving.

Niet vanzelfsprekend
Kringloopbord-coördinator Rob van Waarde: Het Kringloopbord is helaas een succes. Ondanks grote welvaart is de verdeling daarvan kennelijk niet op orde. Tientallen zithoeken, tafels, koelkasten en gasfornuizen verwisselen op deze manier elk jaar van eigenaar. Zonder dat er een portemonnee aan te pas komt. Hij vervolgt: Dat je dit soort spullen hebt, is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je bijvoorbeeld in de bijstand zit, is het bijna niet te doen om je huis een beetje behoorlijk in te richten. Maar door ons initiatief kun je er toch wat moois van maken. Je hoort er gewoon bij als je net als de buren een mooie zithoek en een televisie hebt. Kringloopborden zijn te vinden in de Petrakerk, de Adriaen Janszkerk, de Pelgrimskerk, de Groene Tuin Kerk en bij Parochie de Emmaüsgangers. Het initiatief overschrijdt dus grenzen van geloofsrichtingen. Rob van Waarde: Dat is ook goed, want elke kerk zal beamen dat het er vooral om gaat dat mensen een plek vinden in onze samenleving. Het is mooi als wij met dit initiatief daar iets aan kunnen bijdragen.

Vuist maken
Het Kringloopbord trekt steeds meer mensen die dankbaar gebruikmaken van deze dienstverlening. Dat legt een groot beslag op de vrijwilligers. Rob van Waarde: We zijn daarom blij dat de deelgemeente heeft uitgesproken dat zij samen met kerken en andere organisaties ook echt een vuist wil maken tegen armoede. Armoede is niet nodig. Politieke partijen in IJsselmonde hebben daarom unaniem een initiatiefvoorstel gemaakt om armoede te bestrijden. Hoe dat gebeurt, staat in het Actieplan Armoede 2008 - 2009 dat nu wordt uitgevoerd.