Partij van de Arbeid

'Geen concurrentie op werktijden'

16-12-2008 11:20

Vakbonden uit Europa demonstreren vandaag in Straatsburg tegen de nieuwe Europese arbeidstijdenrichtlijn. Ook de PvdA in het Europees Parlement blijft zich fel verzetten. Jan Cremers, PvdA-europarlementariër: De PvdA vindt concurrentie op werktijden en arbeidsomstandigheden in Europa is onacceptabel.

Eerder dit jaar bereikten de Europese ministers onderling een gezamenlijk standpunt dat op veel verzet stuit van de vakbonden uit heel Europa. Ook vertegenwoordigers van artsen, zoals de KNMG, en de koepels van politieagenten laten hun protest horen. Morgen wordt over de nieuwe wetgeving gestemd in het Europees Parlement.

De sociaal-democraten in het Europees Parlement blijven zich fel verzetten tegen het voorstel. Cremers: Deze nieuwe wet is een gatenkaas, het is een grote stap terug in de bescherming van werknemers tegen excessieve werktijden. Wat mij betreft gaat de stemming morgen niet alleen over arbeidstijden, het gaat over welk Europa we als Europees Parlement kiezen. Een Europa van economische vooruitgang maar ook een sociaal Europa met een stevig vangnet voor de rechten van werknemers, óf een Europa van ongebreideld vrije markt-denken. De PvdA vindt concurrentie op werktijden en arbeidsomstandigheden in Europa onacceptabel.

'Opt-out'-clausule
De Europese sociaal-democraten zijn gekant tegen de zogeheten 'opt-out' clausule in de nieuwe arbeidstijdenrichtlijn. Hierbij kunnen werknemers individueel onder druk gezet worden om afstand te doen van hun recht op een maximale werkweek van 48 uur.
Cremers: Werkgevers houden voor dat die 48 uur een in steen gebeitelde regel is. Toch is er meer dan voldoende flexibiliteit in de richtlijn. Het gaat om een gemiddelde van 48 uur per week, berekend over een heel jaar. Zo'n 'opt-out', waarbij de werknemer zogenaamd 'vrijwillig' afstand kan doen van het maximum van 48 uur, is niet alleen absurd maar ook totaal onnodig.

Wachttijd
Een ander strijdpunt is de wachttijd van bijvoorbeeld dienstdoende artsen en andere zorgverleners, politieagenten of brandweerlieden. De Europese ministers willen die wachttijd niet langer meerekenen als werktijd. Deze mensen, die cruciaal werk verrichten voor onze samenleving, zitten toch niet voor hun lol in de kazerne of in een ziekenhuiskantoortje? Ze staan standby om bij calamiteiten snel in te kunnen grijpen. Dat is ook werktijd. Dat ze af en toe misschien even een kwartiertje slaap kunnen pakken wil nog niet zeggen dat ze niet aan het werk zijn!, aldus Cremers. Het Europese Hof van Justitie heeft al meerdere malen geoordeeld dat wachttijd gewoon als werktijd berekend dient te worden.

Cremers verwacht dat de stemming morgen in het Europees Parlement erg spannend zal worden: Ik hoop van harte dat mijn collega's van de andere politieke fracties zich goed beraden. Juist in een tijd van financiële crisis en economische recessie moet de EU laten zien waar en voor wie ze staat.

Lees ook een eerder bericht hierover >