Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Verandering van zorgverzekering

16 december 2008

Vandaag start het Meldpunt ConsumentendeZorg.nl een meldactie over het veranderen van zorgverzekering. De afgelopen weken hebben verzekerden de polisvoorwaarden 2009 van hun zorgverzekeraar ontvangen. Tot 1 januari hebben ze de kans om hun bestaande zorgverzekering op te zeggen.

Het Meldpunt ConsumentendeZorg.nl, een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, wil inventariseren in welke mate consumenten zich bewust zijn van de mogelijkheid om van verzekering te veranderen. Wat zijn de motieven om eventueel van zorgverzekering te veranderen? Worden de polisvoorwaarden ingrijpend veranderd? Zijn die veranderingen in de voorwaarden duidelijk?

Door de verdergaande marktwerking in de zorg zijn de laatste weken van het jaar - als de verzekering afloopt - hét moment om je af te vragen of de zorgverzekering die je hebt nog wel aansluit bij je behoeften. De afgelopen jaren heeft slechts 3 à 4 % van de verzekerden een overstap gemaakt.

Zo'n overstap is mogelijk naar een andere (aanvullende) zorgverzekering bij de huidige zorgverzekeraar of men kan de zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar.

Door middel van een korte vragenlijst hoopt het Meldpunt ConsumentendeZorg.nl te achterhalen hoe consumenten tegen het eventueel veranderen van zorgverzekering aankijken, wat hun ervaringen zijn en waar mogelijk knelpunten zitten.