Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

Rapport toont aan: verbod nertsenfokkerij financieel haalbaar Bont voor Dieren: 'Géén excuus meer voor géén verbod'

Amsterdam, 16 december 2008 - Een vandaag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau CE Delft toont aan dat een nertsenfokverbod financieel haalbaar is. Het bureau heeft becijferd dat een verbod waarbij de nertsenfokkers een afbouwtermijn van tien jaar krijgen de overheid 16,5 miljoen euro kost plus eventuele omscholings- of investeringssubsidie. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) bracht eerder naar buiten dat dit de staat 535,6 miljoen zou kosten. Het onderzoek van CE Delft werd uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren mede naar aanleiding van twijfels die waren gerezen, ook in de Tweede Kamer, over de betrouwbaarheid van het LEI-rapport.

Bont voor Dieren initieerde dit onderzoek omdat de stichting het belangrijk vond om een onafhankelijk onderzoeksbureau met kritische blik te laten kijken naar de aannames van het Landbouw Economisch Instituut. Ook vanuit de Tweede Kamer bestond behoefte aan meer onderzoek. De Kamer had daarom al een intern verificatieonderzoek door het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) laten doen naar het LEI-rapport. Dit BOR-rapport werd verleden week openbaar gemaakt en velde een streng oordeel over het LEI-rapport.

Ook CE Delft zet grote kanttekeningen bij de methodiek en uitkomsten van het LEI. Het LEI had berekend dat directe sanering 636,5 miljoen euro zou kosten, CE Delft komt in een herberekening 23% lager uit op 490,8 miljoen. En dit is dan nog een 'worst-case-scenario'. Bij afbouw in tien of vijftien jaar zijn de verschillen nog veel groter. Afbouw in tien of vijftien jaar zou volgens het LEI respectievelijk 536 en 508 miljoen kosten, volgens CE Delft respectievelijk 16,5 en 5,6 miljoen. Die laatste bedragen zouden wel eventueel nog aangevuld kunnen worden met omscholings- en investeringssubsidie mocht de politiek dat wenselijk vinden.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Het rapport van CE Delft toont aan dat er géén excuus meer is om niet te besluiten tot een nertsenfokverbod. Een meerderheid in de Kamer heeft zich onlangs immers expliciet uitgesproken voor een verbod. Het enige punt waarop het verbod nog kan afketsen was de hoogte van de financiële vergoeding voor de nertsenfokkers. Dit onafhankelijk onderzoek toont helder aan dat het prijskaartje dat aan een verbod hangt alleszins meevalt!'

Bont voor Dieren voert mede namens Dierenbescherming een intensieve campagne en lobby voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. Afgelopen vrijdag legde Pamela Anderson namens Bont voor Dieren een statement af vóór een nertsenfokverbod. In november werden in Nederland 4,8 miljoen nertsen vergast. Nederland is hiermee de derde producent van nertsenbont ter wereld.


----------