Jeugd&Gezin: Nieuwe aanpak om problemen migrantenjongeren terug te dringen

dinsdag 16 december 2008, nummer 65

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en minister Eberhard van der Laan (WWI) willen migrantenkinderen en hun ouders beter bereiken met jeugdvoorzieningen en opvoedondersteuning. Doel is om problemen met deze jongeren op latere leeftijd te voorkomen.

Allochtone jongeren zijn nu oververtegenwoordigd in zware vormen van hulpverlening en in de justitiële jeugdinrichtingen. Rouvoet en Van der Laan geven vandaag het startschot van een campagne om meer kennis en vakmanschap te ontwikkelen voor preventief jeugdbeleid speciaal gericht op migrantenkinderen.

Vergeleken met autochtone kinderen maken migrantenkinderen minder gebruik van peuterspeelzalen, jeugd- en jongerenwerk en sport- en spelvoorzieningen. Ook doen hun ouders minder een beroep op opvoedingsondersteuning. Tegelijkertijd heeft meer dan de helft van de jongeren die onder toezicht worden gesteld of in een justitiële inrichting worden geplaatst een allochtone achtergrond. Om dit aandeel terug te dringen willen de ministers Rouvoet en Van der Laan risico's in de opvoeding en ontwikkeling van migrantenjongeren eerder signaleren. Volgens beide bewindslieden verdienen ook deze jongeren alle kansen om een goede en gezonde plek in de samenleving te verwerven. Daarnaast kan preventie van problemen de maatschappij overlast en kosten besparen.

Knelpunt bij preventief jeugdbeleid voor migrantenkinderen is dat nog te weinig duidelijk is hoe ze het beste bereikt en geholpen kunnen worden. Het gaat dan om methodieken gericht op zowel de ouders als de kinderen. Om de noodzakelijke kennis en professionaliteit te bevorderen, hebben Rouvoet en Van der Laan aan ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, opdracht gegeven hiertoe een programma te ontwikkelen.

Binnen dit programma 'Diversiteit in Jeugdbeleid' gaan deze maand drie academische werkplaatsen van start. Centraal in deze innovatieve benadering staat dat wetenschappelijke kennis, beleid en praktijk elkaar meteen wederzijds beïnvloeden. In een academische werkplaats werken kennisinstituten, universiteiten en hogescholen samen met gemeenten, zorginstellingen (zoals GGD en ziekenhuizen) en allochtone (jeugd)organisaties. Ze gaan van start in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant. Doelstelling is dat de academische werkplaatsen in 2011 landelijk toepasbare werkwijzen voor preventief jeugdbeleid onder migrantenjongeren opleveren. Daarnaast zullen jeugdprofessionals via opleiding en scholing leren hoe zij migrantenkinderen beter kunnen bereiken en ondersteunen.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed