Gemeente Helmond


Bomenbeleid onbekend maar niet onbemind

Veel Helmonders kennen het BoomBeschermBeleid- de opvolger van het kapvergunningsysteem- niet. Ze zijn het echter wel met dit nieuwe beleid eens.

Dit is een conclusie uit de nota 'Bomen in Helmond 2008, mening van de burger over het bomenbeleid in Helmond, die deze week is uitgekomen. Het rapport geeft inzicht in de mening van de Helmondse bevolking over het groen en specifiek de bomen in Helmond.

Nieuw beleid

De gemeente Helmond heeft in 2006 nieuw beleid opgesteld gericht op het beter beschermen van bomen, het BoomBeschermBeleid. De stad is rijk aan vele bijzondere, waardevolle bomen. In totaal zijn er 52.000 gemeentelijke bomen en ontelbare particuliere bomen. De bomen (gemeentelijk en particulier), die van belang zijn voor de stad en daarom bescherming verdienen, zijn opgenomen in de Bomenkaart. Voor deze bomen geldt een kapverbod. Bij de Bomenkaart hoort de Bomencatalogus. Hierin is over alle beschermde bomen uitleg gegeven waarom ze zo waardevol zijn.

Bescherming en minder regels

Het doel van het nieuwe beleid is om waardevolle bomen goed te beschermen en tegelijkertijd het kappen van de overige bomen te ontdoen van allerlei onnodige regels. Voor 2006 moest voor elke te kappen boom een kapvergunnning worden aangevraagd.

Conclusie rapport

Twee jaar na invoering van het BoomBeschermBeleid wil de gemeente weten wat de mening van de Helmondse bevolking is over het beleid en hoe het staat met de bekendheid en tevredenheid. Eind mei is er via het Stadspanel een enquête gehouden.
Hieronder de belangrijkste conclusies:
Twee op de drie burgers kunnen zich vinden in het bomenbeleid van de gemeente en eerderde niet. Ter relativering geven deze ontevredenen als redenen op, dat men de regels niet of niet goed kent. Mensen met bomen op de Bomenkaart zijn het evenwel allemaal eens met het huidige bomenbeleid.
De Helmondse bevolking heeft zich (nog) nauwelijks op de hoogte gesteld van de informatie, die ze via de Bomenkaart en de Bomencatalogus kunnen krijgen. Meer dan 90% van de bevolking heeft geen van beide informatiebronnen bekeken of gelezen. Van de groep inwoners die bomen bezitten die op de Helmondse Bomenkaart voorkomen, blijkt echter wel een meerderheid de informatie te hebben ingezien. Bijna de helft van de bevolking blijkt een beetje af te weten van de gemeentelijke regelgeving ten aanzien van bomen; 5% kent de regels goed; de helft kent ze niet. Daarbij blijkt er geen groot verschil te bestaan tussen bomenbezitters en mensen die geen bomen hebben. Mensen die met de gemeente te maken hebben gehad wat betreft de bomenregelgeving blijken in meerderheid tevreden te zijn over de manier waarop de zaken zijn afgehandeld. Een derde van deze groep is niet helemaal tevreden. Niet-ontvankelijkheid (dat hun vraag of bezwaarschrift niet in behandeling is genomen), onduidelijkheid en oneens zijn met genomen beslissingen blijken redenen van ontevredenheid.