Gemeente Teylingen


Teylingen wordt Millennium Gemeente

16 december 2008

PERSBERICHT 15 december 2008 - In de collegevergadering van dinsdag 9 december stelde het college van burgemeester en wethouders het advies `Teylingen Millennium Gemeente' vast. Dit advies beschrijft hoe de gemeente Teylingen wil bijdragen aan het halen van de acht wereldwijde millenniumdoelen. De wereldleiders stelden deze doelen op tijdens de millenniumtop van de Verenigde Naties in het jaar 2000. Ze richten zich op de vermindering van de schrijnende armoede in de wereld, op eerlijke handel en op een schoner milieu.

De Millennium Gemeente

Halverwege 2007 bleek dat de resultaten voor sommige millenniumdoelen uitbleven. Daarom startte de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de campagne `Millennium Gemeente'. Gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de acht doelen. De gemeenteraad van Teylingen sprak in december 2007 de wens uit om Millennium Gemeente te worden. Vervolgens stelde de projectgroep Teylingen Millennium Gemeente het Actiepuntenprogramma 2009-2012 op. Hiermee wordt Teylingen een Millennium Gemeente met een verantwoorde lifestyle. In de raadsvergadering van 18 december informeert wethouder Henriette Wilbrink de raad persoonlijk over Teylingen Millennium Gemeente.

Uitvoering start 1 januari 2009

De gemeente start in 2009 met de uitvoering van het actiepuntenprogramma. Per 1 januari 2009 kijkt de gemeente bij de aanschaf van dienstkleding of deze vrij is van kinderarbeid. Ook gebruikt ze vanaf 1 januari 2009 alleen nog papier met het FSC keurmerk en kiest ze voor duurzaam geproduceerd hout met het FSC keurmerk. Het volledige Actiepuntenprogramma 2009-2012 staat op www.teylingen.nl, rubriek Plannen en projecten, Millennium Gemeente.

De millenniumdoelen

De acht millenniumdoelen zijn afgesproken in september 2000. Toen kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. De doelen zijn:


1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen


2. Alle jongens en meisjes gaan naar school


3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten


4. Kindersterfte is sterk afgenomen


5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap


6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt


7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu


8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp

Deze doelen moeten in 2015 zijn gehaald.