Gemeente Teylingen


Teylingen kiest voorschoolse educatie

16 december 2008

PERSBERICHT 12 december 2008 - De rijksoverheid wil onderwijsachterstanden van kinderen vroegtijdig signaleren en bestrijden. Zij heeft daarvoor voor gemeenten geld beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen kiezen of zij het geld besteden aan voorschoolse educatie of op een andere manier wil besteden aan het voorkomen van onderwijsachterstanden. De gemeente Teylingen heeft na overleg met onderwijsinstellingen en de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven gekozen voor het besteden van het geld aan voorschoolse educatie. In Teylingen zijn geen grootschalige problemen met onderwijsachterstanden en de gemeente wil dat graag zo houden. Gebleken is dat het hebben van voorschoolse educatie een effectieve manier is om onderwijsachterstanden te voorkomen en te bestrijden

De gemeente Teylingen heeft, samen met de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, bekeken op welke punten het geld het beste ingezet kan worden. Zij heeft ervoor gekozen om in te zetten op voorschoolse educatie op zowel de peuterspeelzalen als de kinderdagverblijven.

Doel is een volledig dekkend aanbod van 100% van het voorschoolse programma Peuterpraat. Met de maatregelen wordt iedere peuterspeelzaal en ieder kinderdagverblijf gestimuleerd om met het voorschoolse programma Peuterpraat te werken. Hiermee zijn deze organisaties al een heel eind; zo draait Peuterpraat al bij alle peuterspeelzalen en bij een groot deel van de kinderdagverblijven. Met de subsidie van maximaal EUR 2.500,- per 24 kindplaatsen worden de overige kinderdagverblijven gestimuleerd ook Peuterpraat in te voeren.

Daarnaast wil de gemeente stimuleren dat de kinderen die dat nodig hebben vaker naar de peuterspeelzaal gaan. De gemeente zal daarom het 3e en/of het 4e dagdeel voor peuters die dat nodig hebben betalen, ongeacht het inkomen van het ouders. De peuterspeelzaal samen met het consultatiebureau bepalen welke peuters hiervoor in aanmerking komen.

Op de onderstaande punten wordt het huidige schooljaar 2008/2009 ingezet:

1. Ondersteuning door de Weerklank bij de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die al Peuterpraat hebben ingevoerd;
2. Bekostiging van het 3e en 4e dagdeel op de peuterspeelzaal voor de peuters die dat nodig hebben;

3. Een bijdrage van maximaal EUR 1.000,- per peuterspeelzaallocatie en per 24 kindplaatsen op de dagopvang die Peuterpraat hebben ingevoerd voor cursussen, bijscholing, projecten en aanschaf materialen ten behoeve van Peuterpraat;

4. Een bijdrage van maximaal EUR 2.500,- per 24 kindplaatsen voor het invoeren van Peuterpraat op de kinderdagverblijven in Teylingen.

De genoemde maatregelen worden na het eerste testjaar geëvalueerd. Daarna wordt bekeken waar de gemeente meer structureel in gaat investeren vanaf schooljaar 2009/2010.