KPMG


Bedrijven zoeken naar lapmiddelen in strijd tegen kredietcrisis

16|12|08 - Bedrijven beginnen de gevolgen van de kredietcrisis nu daadwerkelijk te voelen, blijkt uit internationaal KPMG-onderzoek.

Ondernemingen kijken onvoldoende naar langetermijnoplossingen om de druk van de kredietcrisis te verlichten. Nu het voor de bedrijven steeds moeilijker wordt om geld te lenen, zoeken veel bedrijven de oplossing vooral in korte termijn maatregelen, zoals het later betalen van leveranciers en het verkorten van de betalingstermijn bij klanten.

Uit internationaal onderzoek van KPMG onder vijfhonderd financieel directeuren blijkt dat de bedrijven de gevolgen van de kredietcrisis nu daadwerkelijk voelen. Van de onderzochte bedrijven heeft 45% te maken met stijgende financieringskosten en ziet ruim 40% steeds minder mogelijkheden om krediet aan te trekken.

"En dat terwijl tegelijkertijd de werkkapitaalbehoefte toeneemt", constateert Jacqueline Bongartz van KPMG Advisory. Bongartz: "Ruim 90% van de ondernemingen ziet dat de klant zijn betaling steeds langer uitstelt en ruim 80% heeft te maken met leveranciers die eerder betaald willen worden. Als gevolg van de kredietcrisis is de aandacht voor werkkapitaalmanagement bij de bedrijven zeer sterk toegenomen. Bijna 90% van de onderzochte bedrijven ziet de zorg voor voldoende werkkapitaal als prioriteit ziet. De bedrijven staan hierbij duidelijk onder druk van hun stakeholders die eisen dat financieel directeuren laten zien dat zij alle aandacht richten op hun werkkapitaal. De reductie van werkkapitaal reduceert de afhankelijkheid van externe financiers en verbetert de balansverhoudingen en credit ratings."

Het gebrek aan voldoende cash heeft grote gevolgen voor de investeringen van de bedrijven. Van de onderzochte bedrijven verwacht 60% dat de investeringen zullen teruglopen. De helft van de bedrijven is bovendien van plan herfinanciering van schulden uit te stellen. Veel bedrijven gaan dan ook op zoek naar middelen om snel kapitaal te krijgen. Bijna de helft van de bedrijven geeft aan betalingsregelingen te hebben getroffen met leveranciers en ruim 40% heeft de betalingstermijn bij klanten ingekort. Daarnaast heeft nog eens 25% van de ondernemingen niet-renderende onderdelen verkocht.

Volgens Bongartz moeten bedrijven veel meer structurele aandacht besteden aan het verbeteren van hun werkkapitaal. Bongartz: "Uit het onderzoek blijkt dat slechts 14% van de bedrijven een nauwkeurige schatting weet te maken van verwachte cashflows en werkkapitaal. Dat betekent dat ruim 80% geen helder beeld heeft van de betalingen van klanten en leveranciers en hun cashflow op de middellange termijn. Structurele aandacht betekent dat cash en werkkapitaalmanagement onderdeel moet worden gemaakt van 'business as usual'. Het dient onderdeel te zijn van het dagelijkse besluitvormingsproces en verankerd te zijn in de strategische besluitvorming. Zolang dit niet het geval is, zullen korte termijn verbeteringen als sneeuw voor de zon verdwijnen."

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.