Provincie Limburg

Persberichten

Partijen spreken vertrouwen uit over transformatie ENCI Gezamenlijk persbericht van Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en ENCI)

Partijen tekenen gezamenlijk een intentieverklaring om te komen tot een Plan van Transformatie voor ENCI waarin maatschappelijke organisaties actief betrokken worden.

In 2008 werd historie geschreven over ENCI. Vele gesprekken hebben plaatsgevonden over de toekomst van het terrein en de fabriek. Nu definitief duidelijk is dat de mergelwinning binnen afzienbare tijd gaat stoppen, wordt alle tijd en energie gestoken in de toekomstplannen.
We staan nu aan de vooravond van een definitieve transformatie van de groeve en het bedrijventerrein mét bijbehorende werkgelegenheid. Met de officiële startbijeenkomst en het ondertekenen van een intentieverklaring waarin wordt uitgesproken dat er samen, op basis van gelijkwaardigheid aan een plan van transformatie gewerkt gaat worden dat vóór 2010 klaar is, spreken Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en ENCI vandaag voor ruim 60 aanwezigen naar elkaar hun vertrouwen uit in die transformatie.
Directe aanleiding voor het opstellen van dit plan is het advies van de Gemeente Maastricht en het voornemen van de Provincie Limburg om na 2015 commerciële winning van mergel alleen toe te staan, wanneer vóór
1 januari 2010 een Plan van Transformatie is opgesteld. Met dien verstande dat de winning uiterlijk op 1 januari 2020 moet zijn beëindigd.
In dit Plan van Transformatie zal de eindafwerking van de groeve én de transformatie van het naastgelegen bedrijvenpark worden uitgewerkt. Hierbij wordt ook gekeken naar de samenhang met de rest van de stad zoals bijvoorbeeld de ontsluiting van het gebied. De eerder bekendgemaakte visie van het team van deskundigen onder leiding van voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen zal onder meer dienen als vertrekpunt van dit plan.
ENCI, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht zullen het opstellen van dit plan gezamenlijk oppakken. Al eerder maakte het moederconcern van ENCI, de HeidelbergCement Group, bekend dat zij positief staat ten opzichte van de transformatie van het ENCI-terrein. Voor de uitwerking zijn inmiddels een stuurgroep onder voorzitterschap van oud-burgemeester Jan Mans, een projectgroep en enkele werkgroepen in het leven geroepen. Eén werkgroep zal de eindafwerking van de groeve gaan ontwerpen. Een andere werkgroep zal de economische kansen en knelpunten op korte en lange termijn voor het bedrijventerrein in kaart brengen en deze omzetten in haalbare voornemens. Wezenlijk onderdeel van de opgave is ook om te kijken naar de kansen, nut en noodzaak van zowel maatschappelijke als fysieke verbindingen tussen het ENCI-gebied en haar omgeving.
Tijdens de aftrap werd na een korte terugblik op het proces en een toelichting op de projectorganisatie vervolgens een handtekening gezet onder een intentieverklaring door wethouder Wim Hazeu en de heren Kersten en Erens. Daarmee onderstreepten zij gezamenlijk de bereidheid om samen met iedereen die zich betrokken voelt het Plan van Transformatie op te stellen. Ten slotte gaf Royal Haskoning Nederland B.V. een toelichting op de voorstudie die ENCI heeft laten uitvoeren naar de mogelijkheden van het bedrijventerrein. Deze voorstudie sluit aan op de visie die eerder is uiteengezet door architect en voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen.
Samenspraak met de omgeving staat hoog in het vaandel van de gezamenlijke aanpak. De verschillende belangengroepen én de omwonenden zullen betrokken worden bij het ontwikkelen van de plannen. Op korte termijn zullen de eerste gesprekken worden gevoerd met belangengroepen om met hun het proces door te spreken. In januari, maar ook de daarop volgende maanden volgen meer activiteiten waarbij de omgeving hun inbreng kan geven.
Vanaf februari volgend jaar zal de projectorganisatie via www.encitransformeertnu.nl de nodige digitale informatie verschaffen over de vorderingen van dit plan.

16-12-2008 11:38