Voedingcentrum


Gezondheidsraad adviseert over vitamine A

Vitamine A is onder meer belangrijk voor het gezichtsvermogen, de groei en ontwikkeling van kinderen en de weerstand. Je moet daarom zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt, maar niet te veel. Te veel vitamine A kan schade veroorzaken, met name voor het ongeboren kind en de lever. Dit schrijft de Gezondheidsraad in het adviesrapport âNaar een adequate inname van vitamine Aâ, dat vandaag wordt aangeboden aan minister Klink van VWS.

Eet je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende vitamine A binnen. Vitamines en mineralen zijn belangrijk, maar het is niet âhoe meer, hoe beterâ. Een verkeerd gebruik van Vitamine A-supplementen kan bijvoorbeeld vergiftiging veroorzaken. Je krijgt dan last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid en dergelijke. In principe heb je geen supplementen nodig als je gezond eet met de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Lever bevat heel veel vitamine A. Daarom is het beter niet meer dan eens in de twee weken lever te eten.

Oppassen bij zwangerschap

Het was al bekend dat zwangere vrouwen niet meer dan 3000 mcg/dag vitamine A binnen mogen krijgen uit producten van dierlijke oorsprong en vitamine A-supplementen. Omdat in lever heel veel vitamine A zit, is het beter dit tijdens de zwangerschap helemaal niet te eten. Eén boterham belegd met een product dat lever bevat, zoals leverworst of leverpastei, kan geen kwaad.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit van nature in (orgaan)vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten wordt vitamine A toegevoegd. In wortels, koolsoorten, donkergroene bladgroenten en geel of oranje gekleurde vruchten zitten zogenaamde provitamine A-carotenoïden, zoals bètacaroteen. Deze groente- en fruitsoorten leveren stoffen die in het lichaam worden omgezet in vitamine A.

Zie ook

* Hoeveelheden per dag

* Vitamine A

* Zwangerschap en kind

* De publicatie âNaar een adequate inname van vitamine Aâ (nr. 2008/26) is te downloaden van www.gr.nl en in een papieren versie op te vragen bij het secretariaat van de Gezondheidsraad, fax (070) 340 75 23, e-mail: order@gr.nl