AutoRai

Ford breidt Flexifuel-aanbod verder uit

(12/16/2008)
Ford is in Europa toonaangevend op het gebied van Flexifuel-autoâs die zowel op reguliere benzine als op brandstof met een maximaal gehalte van 85% bio-ethanol kunnen rijden. Op de ranglijst van meest verkochte E85 Flexifuel-autoâs in Nederland staat Ford dan ook op een stevige eerste plaats met tot nu toe maar liefst ruim 4.500 eenheden.

Met de introductie van Flexifuel-uitvoeringen van de Mondeo, Galaxy en S-MAX versterkt Ford haar positie als marktleider. Brandstofleverancier Tamoil, de grootste aanbieder van E85 in Nederland, ondersteunt de inspanningen van Ford door de substantiële prijsverlaging van E85 eerder dit jaar én heeft inmiddels 22 van haar tankstations voorzien van een E85 vulpunt.

Drie nieuwe Ford Flexifuel-modellen met groen energielabel De Ford Mondeo, Galaxy en S-MAX zijn met onmiddellijke ingang leverbaar met de 145 pk/107kW sterke 2.0 16v Flexifuel-motor. Deze drie modellen zijn voorzien van het groene B-energielabel.

Ford dankt zijn marktleiderschap in E85 Flexifuel-modellen met name aan het feit dat deze milieubewuste uitvoeringen geen meerprijs of zelfs een minderprijs hebben ten opzichte van de vergelijkbare uitvoeringen met een benzinemotor. Tot nu toe waren van de populaire Ford Focus en C-MAX al Flexifuel-varianten in ons land leverbaar.

Om de propositie van de drie nieuwe Flexifuel-modellen verder te versterken, biedt Ford de Mondeo, Galaxy en S-MAX Flexifuel tijdelijk aan voor een prijs die ⬠1.500,- lager ligt dan die van de vergelijkbare benzineversie. Tevens kunnen deze nieuwe Flexifuel-modellen worden uitgerust met een aantrekkelijk Business Pack tegen een scherpe prijs.

Het complete Business Pack kost normaliter ⬠2.000,-, maar is tijdelijk beschikbaar op de Flexifuel-modellen voor slechts ⬠850,-.

Het Business Pack bestaat uit:

* Geavanceerd DVD navigatiesysteem met 7" touchscreen
* Premium audiosysteem met CD/MP3-speler en 8 speakers
* Parkeersensoren voor en achter

* Bluetooth-verbinding voor de telefoon

* Voicecontrol-bediening voor het audiosysteem, de telefoon, het navigatiesysteem en de klimaatregeling.

Ford Nederland is verheugd dat haar inspanningen op het gebied van alternatieve, groene brandstoffen worden ondersteund door Tamoil. Door de scherpe prijsstelling van de brandstofleverancier voor E85 wordt deze brandstof extra gestimuleerd. âOmdat wij onze Flexifuel-modellen extra gunstig geprijsd in de markt zetten en omdat Tamoil een groot deel van de meerkosten van E85 voor haar rekening neemt, wordt een solide bijdrage geleverd aan het bevorderen van de aanschaf van milieuvriendelijke autoâs. Met maar liefst vijf verschillende Flexifuel-modellen heeft de consument bij de Ford-dealer een uitgebreide keus,â zegt Hans Schep, Algemeen Directeur van Ford Nederland. âMet de realisatie van zoân twintig nieuwe Tamoil E85 vulstations dit jaar is het landelijk distributienetwerk ook aanzienlijk vergroot, waardoor de beschikbaarheid van E85 in belangrijke mate is verbeterd. Ford Flexifuel rijders kunnen bij Tamoil dan ook bijna overal in ons land terecht voor E85, naast de reguliere benzine. In landen zoals Zweden, Duitsland en Frankrijk is E85 volop verkrijgbaar tegen een gunstig prijsniveau, dus ook tijdens een zakenreis of vakantie kan de Flexifuel rijder indien gewenst E85 tanken.

Nogmaals Hans Schep: âWij willen de automobilisten, en de overheid (!), laten zien dat Ford met haar Flexifuel-uitvoeringen een geschikt en zinvol alternatief in huis heeft. Wij leveren nu Flexifuel-modellen, die in aanschaf voordeliger zijn dan vergelijkbare benzineversies. Onze propositie wordt daarbij extra versterkt door de activiteiten van Tamoil. Wij hopen dat de landelijke overheid onze inspanningen zal volgen door milieubewuste E85-brandstof in Nederland te stimuleren. Net zoals de overheden in de ons omringende landen dat doen.â

E85 bio-ethanol
De Ford Flexifuel-modellen worden aangedreven door een aangepaste benzinemotor die zowel op reguliere loodvrije benzine als op bio-ethanol kan rijden. Op elke mengverhouding tot E85 (dat wil zeggen maximaal 85% bio-ethanol en 15% benzine) kan gereden worden. Door de gecombineerde toepassing van E85 en Fordâs Flexifuel-technologie zal de CO2 -emissie tijdens de gehele levensduur van de auto met 30 tot 80% afnemen.1

Ford is er vast van overtuigd dat biobrandstoffen één van de belangrijke hulpmiddelen zijn om mobiliteit duurzamer te maken. Ford is dan ook voorstander van initiatieven van de EU en landregeringen om in het belang van duurzame energie het gebruik van alternatieve brandstoffen te bevorderen.

Klimaatverandering: gezamenlijke inspanningen nodig De opwarming van de aarde is een van de grootste uitdagingen waarvoor de samenleving wordt gesteld. Wat bijdraagt aan de complexiteit van dit enorme probleem, is het feit dat er niet één ultieme oplossing voor het probleem van klimaatverandering bestaat. De aard, omvang en urgentie van de opwarming van de aarde betekent dat een groot aantal partijen het probleem op een geïntegreerde, gecoördineerde wijze moet aanpakken. Net zoals we allen onderdeel van het probleem zijn, moeten we ook allen onderdeel van de oplossing zijn.

Voor de auto-industrie zijn dit de autofabrikanten, de oliemaatschappijen, de overheden en de consumenten.

"Er is niet één ultieme oplossing in zicht, maar Ford wil delen in de verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken als onderdeel van gezamenlijke inspanningen in de hele samenleving," aldus Schep. "We gaan door met werken aan een pakket milieutechnisch geavanceerde auto's en technologieën om de ontwikkeling gaande te houden.

De grootste uitdagingen vormen het steeds duurzamer maken van onze producten door het verkleinen van hun negatieve milieu-effecten, terwijl hun waarde voor de samenleving wordt verbeterd en de focus gericht blijft op efficiency en betaalbaarheid."

"Ford Motor Company is de laatste zes opeenvolgende jaren (van 2002 tot en met 2007) opgenomen in de duurzaamheidsindexen van Dow Jones, een van de belangrijkste wereldwijde referenties voor bedrijven die zich inspannen voor duurzame werkwijzen op economisch, milieu- en maatschappelijk gebied.

Dit is een teken dat Ford de goede richting is ingeslagen met zijn strategie en acties. We erkennen echter de inherente uitdaging van continue verbetering die deze opname met zich meebrengt."

"Op korte termijn gaan we met de direct leverbare Ford ECOnetic- en Flexifuel-auto's een stap verder op deze reis, en in de komende jaren zorgt de introductie van een serie Ford EcoBoost-benzinemotoren met directe injectie wereldwijd voor een nog breder assortiment met lage CO2 -uitstoot," besluit Schep.


1 Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen voor, en de productie van, de brandstof E85.

Bron: EUCAR Concawe studie