AutoRai

Hyundai geeft Sonata meer grandeur

(12/16/2008)
Hyundai geeft de vernieuwde Sonata meer grandeur. De ruime en comfortabele zakensedan lijkt nu niet alleen letterlijk meer op zijn grotere broer, de Hyundai Grandeur, maar heeft door uitgekiende aanpassingen aan het exterieur en vooral door het sterk verbeterde interieur aanzienlijk aan uitstraling en klasse gewonnen.

Ook zijn de motoren verbeterd. De Sonata heeft nu krachtbronnen die sterker zijn, maar toch zuiniger met brandstof omgaan wat resulteert in een milieupositief B-label voor de 2.0-motoren. Het enige wat de nieuwe Sonata nog aan zijn voorganger doet denken, is zân prettige prijs en de zeer complete standaarduitrusting.
Al vanaf zijn introductie in 1985 neemt de Sonata een belangrijke plaats in bij Hyundai. Nieuwe techniek verscheen altijd het eerst in de Sonata. Bij de ontwikkeling van de nieuwe zakensedan legde Hyundai de nadruk op kwaliteit, betrouwbaarheid, technologie en de veiligheid én het welzijn van de inzittenden. De zesde generatie van de Hyundai Sonata zet deze traditie voort door een aanzienlijk verbeterde kwaliteit. Niet voor niets is de Sonata meermaals onderscheiden als de meest betrouwbare auto in diverse consumentenonderzoeken. De facelift geeft het vertrouwde succesnummer nóg meer cachet door een nieuw design en nieuwe, sterkere motoren.

Gelaatstrekken van de luxueuze Hyundai Grandeur De nieuwe Hyundai Sonata heeft duidelijk de gelaatstrekken gekregen van zijn grotere en luxueuze broer, de Hyundai Grandeur. Dit komt vooral door de nieuwe grille en de aangepaste koplampunits waardoor de Sonata een veel krachtiger uiterlijk heeft gekregen. Ook zijn chromen exterieuraccenten doorgevoerd en heeft de Sonata nieuwe designvelgen gekregen. Het grote verschil met het vorige model zit in het interieur. Het dashboard en de middenconsole zijn volledig vernieuwd. Ook heeft de Hyundai Sonata nu een standaard geïntegreerde RDS radio/cd-/mp3-installatie met stuurwielbediening gekregen. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de Sonata sterk aan uitstraling en klasse heeft gewonnen.

Motoren krachtigere en toch zuiniger
Geheel in lijn met de Sonata-traditie ontwikkelde Hyundai voor de zesde generatie van de Sonata drie geheel uit aluminium vervaardigde motoren. Deze motoren zijn niet alleen aanzienlijk krachtiger geworden, maar ook veel zuiniger. De 2.0i CVVT benzinemotor had 145 pk, maar biedt nu een vermogen van maar liefst 164 pk/120,7 kW bij 6.200 t.p.m. De trekkracht is met 197 Nm bij 4.600 t.p.m. ook iets toegenomen. Doordat de CO2-uitstoot scherp is gereduceerd, heeft deze motor het milieupositieve brandstoflabel B gekregen. De 2.4i CVVT benzinemotor is tien procent krachtiger geworden. Deze motor biedt nu 174 pk/127,9 kW bij 6.000 t.p.m (was 161 pk) en heeft een maximumkoppel van maar liefst 227 Nm bij 4.000 t.p.m. De dieselkrachtbron, de 2.0 CRDi heeft een vermogen van 150 pk/110 kW (was 140 pk) bij 3.800 t.p.m en een trekkracht van 305 Nm bij
1.800-2.500 t.p.m.

Scherpe prijs en rijke standaarduitrusting zijn gebleven Hoewel er bij de vernieuwde Hyundai Sonata veel is veranderd, is toch een aantal zaken ongewijzigd gebleven. Dat zijn de zeer aantrekkelijke prijs, de rijke standaarduitrusting, de hoge mate van comfort en de riante maatvoeringen. De nieuwe Hyundai Sonata is daarnaast zeer prettig geprijsd in vergelijking met zijn concurrenten. De vanafprijs is ⬠25.995,- voor de DynamicVersion (de ActiveVersion is vervallen), die onder meer is uitgerust met: standaard 16â lichtmetalen velgen, mistlampen, audioinstallatie, climate control, parkeersensoren, 6 airbags en elektrisch bedienbare ramen en buitenspiegels. Uiteraard zijn op alle modellen automatische transmissies beschikbaar. De Hyundai Sonata is bovendien comfortabel en ruim gebleven. Niet alleen de ruimte voor de inzittenden is enorm, ook de bagageruimte is groter dan menig concurrent: 523 liter (VDA). De vernieuwde Hyundai Sonata staat vanaf december van dit jaar bij de Hyundai-dealer in twaalf versies en in elf kleuren.