Nieuw-Vlaamse Alliantie


CD&V spreekt met gespleten tong (16/12/08)

Verontwaardiging overviel Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) toen zij vandaag in verschillende dagbladen las dat Tom Dehaene en Veerle Heeren (CD&V) het onaanvaardbaar vinden dat de overheid nog gebouwen subsidieert, onder meer in de sociale woningbouw, die niet aangepast zijn aan mensen met verminderde mogelijkheden. Als minister Van Mechelen dit niet afdwingt via een verordening in de ruimtelijke ordening, zouden de CD&V"ers het in hun verkiezingsprogramma zetten. Het angstzweet loopt de minister ongetwijfeld al over de rug

In plaats van dit opnieuw in hun verkiezingsprogramma te zetten voor CD&V toch niet meer dan een vodje papier hadden de twee parlementsleden beter het voorstel van decreet gesteund dat Helga Stevens hiervoor deed. Daarmee wou zij de bestaande normen verplicht afdwingbaar maken. Dan hadden de twee CD&V"ers niet meer moeten ingrijpen om hun nieuw partijsecretariaat nog toegankelijk te maken, dan had de overheid hierop toegezien. Toen zij eind 2007 hierover een gesprek aanging met de twee bewuste parlementsleden blokten zij dit compleet af. Nu laten ze plots een heel ander geluid horen: of hoe je met een gespleten tong kunt spreken Bizar ook dat het zwaarste dreigement van een regeringspartij erin bestaat dat zij het in hun verkiezingsprogramma zullen zetten. Kunnen hun ministers dan niet wat harder op tafel slaan in de regering?

Na het njet van de CD&V heeft Helga Stevens nog verschillende keren in de commissie aan minister Van Brempt vragen gesteld over toegankelijkheid. Ze had ook een afspraak met het kabinet Van Mechelen en zette naar aanleiding van de internationale dag voor personen met een handicap op 3 december een petitie op www.ontoegankelijk.be. Daarin eist zij nieuwe toegankelijkheidsnormen en een betere controle op de toepassing. In twee weken tijd verzamelde zij al honderden handtekeningen. Met deze petitie wil zij ook de externe druk opvoeren, zeker aangezien minister Van Brempt als antwoord op de actuele vraag van Helga Stevens op 3 december stelde dat zij geen beloftes meer durft te doen omdat er zware discussies zijn binnen de Vlaamse regering.

Maar Helga Stevens zal de CD&V meteen de mogelijkheid geven om de daad bij het woord te voegen. Zij zal nog deze week een voorstel van decreet indienen die de toepassing van de toegankelijkheidsnormen in de toekomst moet verzekeren. Zij kijkt al uit naar het stemgedrag van de CD&V-fractie.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be