Persverklaring Sanquin 16 december 2008

16/12/2008 12:36

Sanquin

Sanquin is van mening dat De Volkskrant van hedenochtend een verkeerd beeld schetst van de werkwijze van Sanquin. De kop suggereert dat Nederlands donorbloed wordt gebruikt voor geneesmiddelen in de VS. Sanquin vindt dit onjuist. Onderstaand de feiten:

Sanquin maakt medicijn mogelijk in Verenigde Staten

Sinds kort is een product van Sanquin onder de naam Cinryze beschikbaar voor Amerikaanse patiënten die lijden aan een ziekte Hereditair Angio Oedeem (HAE). Deze ziekte uit zich in periodieke aanvallen die gepaard gaan aan ernstige zwellingen. Bij deze patiënten ontbreekt een bepaald eiwit (C1-esterase remmer) actief. In Nederland levert Sanquin al tientallen jaren een plasmaproduct (Cetor) dat dit eiwit bevat en dat bij toediening aan patiënten succesvol is gebleken. In de VS was zo een product er niet. Amerikaanse patiënten vragen sinds 2003 om het geneesmiddel. Het middel wordt gemaakt van Amerikaans plasma en is onlangs geregistreerd. De voorzitter van de Amerikaanse patiëntenvereniging is "zeer verheugd" dat nu zesduizend patiënten kunnen worden geholpen.

Samenwerking Sanquin en LevPharma

Cinryze is het resultaat van een samenwerking tussen Sanquin en het bedrijf LevPharma. De grote financiële risico's bij deze samenwerking passen niet bij Sanquin. LevPharma heeft deze genomen en circa 60 miljoen dollar geïnvesteerd. Sanquin stelde kennis en zijn productielijn ter beschikking. Voor de introductie in de Verenigde Staten is geen Nederlands plasma gebruikt. Als tegenprestatie voor de inbreng zal Sanquin het medicijn blijven produceren, waardoor de Nederlandse bloedvoorziening efficiënter kan werken. Tevens is hiermee een steviger basis gelegd onder de bereiding van het medicijn voor Nederlandse patiënten.

Communicatie over het project


- Besproken in de Landelijke Donorraad in 2003.


- Vermeld in de jaarverslagen 2004, 2005, 2006, 2007.


- Persbericht van Sanquin over de introductie van Cinryze op 15 oktober 2007.

Nederlands plasma voor Nederlandse patiënten

Sanquin is in Nederland verantwoordelijk voor de bloedvoorziening en produceert medicijnen uit plasma. In Nederland zijn deze twee activiteiten wettelijk onder een dak georganiseerd. In Nederland wordt echter alleen bloed- en plasma ingezameld voor de Nederlandse behoefte. Nederlandse donors staan dus niet meer bloed af dan nodig is. Overschotten die ontstaan, worden aangewend voor gebruik in andere landen. Van sommige eiwitten uit plasma zijn per definitie grote overschotten. Het alternatief voor aanwending van overschotten in het buitenland, is dat deze worden vernietigd.

Sanquin

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.





http://www.sanquin.nl