Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


16 dec 2008

Werkend leren beperkt schoolverlaten

Schooluitval bij mbo-leerlingen die werkend leren komt weinig voor. Uit onderzoek van Colo is gebleken dat zogeheten 'groenpluk', het weghalen bij de werkgever van de leerling uit de opleiding, weinig voorkomt. Het speelt dan ook in de totale problematiek van het voortijdig schoolverlaten een verwaarloosbare rol. Het werken bij een bedrijf, als onderdeel van de opleiding, werkt eerder stimulerend op het behalen van de kwalificatie dan remmend. Schooluitval bij dagonderwijs komt in vergelijking met werkend leren vaker voor. Vergroten van de overstapmogelijkheid van school naar werkend leren beperkt het voortijdig schoolverlaten.
Deze conclusies van de kenniscentra staan in het themanummer van de Colo-barometer van de stage- en leerbanemarkt van december 2008, dat speciaal gewijd is aan 'groenpluk'.

Naast de negatieve effecten van 'groenpluk' wijst de Stichting van de Arbeid op positieve kanten van 'groenpluk'. Het biedt namelijk een groep jongeren die niet gemotiveerd is om verder aan het onderwijs deel te nemen, wel een baan, werkervaring en een beter beroepsbeeld. Voor een groot deel van deze groep komt de behoefte om zich te kwalificeren later, als ze serieuze toekomstplannen maken en de eigen marktwaarde vaststellen. Ze maken dan meer weloverwogen keuzes voor een opleiding.

Uit gegevens van de Stichting van de Arbeid blijkt dat van de ongeveer 53.000 jongeren die jaarlijks het onderwijs voortijdig verlaten, 65 procent aan het werk is. Het merendeel van deze jongeren heeft een vast contract. Wanneer het economisch slechter gaat, lopen werknemers zonder startkwalificatie het grootste risico om werkloos te worden. Kenniscentra maken afspraken met het ministerie van OCW om werkende ongekwalificeerden terug te brengen naar de schoolbanken.

Driekwart van de werkende, voortijdig schoolverlaters zegt bij de huidige werkgever te kunnen blijven werken en daar doorgroeikansen en opleidingsmogelijkheden te hebben. Meer dan de helft van deze jongeren wil werk en school graag combineren.

Colo barometer december 2008

*

*

*

*

*


* 16-12-2008
Pro-meeting 'Erkenning van Verworven competenties'

* 16-12-2008, v.m.
Voorlichtingsdagen VM2 experiment, cohort 2
* 16-12-2008
4Cyourway