Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Tweede rapportage `Broedvogels van de Drentsche Aa' verschenen

In het gebied van de Drentsche Aa lopen veel mensen rond die op de één of andere manier vanuit eigen interesse bezig zijn met het verzamelen van gegevens op fauna en flora gebied.
Vanaf 2002 is een tweetal mensen begonnen met het professioneel inventariseren van de broedvogelstand. Inmiddels doen hier ongeveer 20 vrijwilligers aan mee.

Twee keer per jaar wordt met een boswachter van Staatsbosbeheer gecommuniceerd over de uitkomsten en de opgedane ervaringen. Omdat deze tellers veel in het veld lopen, zien ze natuurlijk ook veel dingen gebeuren, die zowel positief als negatief zijn voor de natuur aldaar. Ook zien ze veel van de manier van onderhoud van de terreinen van Staatsbosbeheer.

De vogelaars hebben zelfstandig het initiatief genomen om eens in de vier jaar een rapportage te maken. Onlangs is de tweede rapportage `Broedvogels van de Drentsche Aa' verschenen. Dit rapport is de uitwerking van vele uren veldwerk gedurende de periode 2004-2007 van de `Telgroep Drentsche Aa'. Om hun inzet te belonen heeft Staatsbosbeheer het rapport betaald en heeft de Provincie Drenthe een belangrijke rol gespeeld bij het vervaardigen van het kaartmateriaal. Het rapport geeft een indruk van het wel en wee van de vogelstand. Tevens worden er aanbevelingen gedaan voor het beheer. En dan gaat het niet alleen om de natuurlijke processen en onderhoud van het gebied, maar ook over de recreatieve ontwikkelingen en inrichting. Om het rapport onder de aandacht te brengen en er voor te zorgen dat er ook iets met de aanbevelingen wordt gedaan, heeft een tweetal mensen van de Telgroep besloten om de inhoud van het rapport toe te lichten tijdens een Projectgroepvergadering van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap. Op deze manier krijgt niet alleen Staatsbosbeheer een indruk van de ontwikkelingen in het gebied maar ook de andere spelers binnen het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa.