Botanische tuinen Utrecht


Jaarprogramma 2009

Ook in 2009 bieden wij u weer een aantal inspirerende activiteiten en tentoonstellingen aan. Voor ontspanning of diepgang, voor kinderen en volwassen.

Nieuw dit jaar zijn de audiowandelingen op Fort Hoofddijk. Met deze wandelingen (één voor het voorjaar, één voor de zomer en één voor de herfst) krijgt u in uw eigen tempo een rondleiding door de tuin. U kunt de wandelingen zelf downloaden of gebruik maken van de spelers die tegen geringe vergoeding bij de kassa beschikbaar zijn.

NB. In de loop van het jaar kunnen wijzigingen in het programma optreden, kijk dus altijd even op de site voor de laatste informatie.

Fort Hoofddijk


1 maart

De eerste dag dat de Tuinen op Fort Hoofddijk weer open zijn, heten wij u van harte welkom met rondleiding om 14.00 uur over de Stinzenhelling en een heel speciale verrassing!

Tuinieren met kinderen
Vrolijke tuinworkshops voor kinderen van 4 tot 7 jaar om de natuur dicht bij huis te leren kennen. In april, mei, juni en september. Kijk voor meer informatie en opgave op http://www.mijneerstetuinboek.nl.

21/22 maart Zaai- en Kweekweekend

Een geweldig begin van het tuinseizoen. Ontmoet medetuiniers en experts, zoek zaden uit voor de zomertuin of koop plantjes die al voorgekweekt zijn. Tips van liefhebbersverenigingen en workshops van onze eigen tuinexperts.

12/13 april Professor Billenklap ziet overal beestjes!

Alweer een nieuwe puzzeltocht waarin professor Billenklap de hoofdrol speelt. Leeuwenbek, Zwanenbloem, Varkensgras en Paardenbloem...hij heeft ontdekt dat in veel planten een dier schuilt en daar wil hij meer van weten! Tijdens de paasdagen krijgt ieder kind dat de oplossing vindt, een klein kadootje. De tocht blijft daarna nog tot begin juni staan.

18/19 april Alpenbloemen voor de vakantieganger

Nationaal Rotsplantenweekend met op zaterdag rotsplantenshow van 11.00-14.00 uur en de hele dag plantenverkoop. Zondag lezingen en rondleidingen (géén verkoop) met dit jaar de nadruk op planten uit de Alpen. We leren u met andere ogen te kijken tijdens uw volgende vakantie in de Alpen! Het complete zondagprogramma vindt u te zijner tijd op onze site. (zie ook www.rotsplantenvereniging.net).

Avondopenstellingen

Zes bijzondere avondopenstellingen om extra te genieten van de tuinen. De tuin is geopend vanaf 19.00 uur en de wandelingen/het programma begint om 19.15 uur.

19 mei Literaire avondwandeling (Start entreegebouw)

9 juli Tropische vlinders (Kassencomplex)

29 juli Tropische vlinders (Kassencomplex)

18 augustus Tropische vlinders (Kassencomplex)

8 september Tropische vlinders (Kassencomplex)

24 september Fluitavond (fluitkikkertjes en fluitmuziek, Kassencomplex)

30/31 mei 1 juni (Pinksterweekend) Orchideeënweekend

"Hmmm, een typisch geval van ondervoeding", de Orchideeëndokter ziet het meteen. Neem uw kwakkelende orchidee dus gerust mee naar dit orchideeënfeest. Drie dagen lang Orchideeëndokters, een spetterende orchideeënshow en verkoop van orchideeën en alles daar om heen (zie ook www.orchidee-gooi.nl)

8 juni -1 december Heerlijk Helder H2O!

Een themajaar waarin water de hoofdrol speelt. Lusten planten ook wel een biertje of drinken ze liever prik met een rietje? Wie zijn de waterratten onder de planten en hoe komen planten aan hun natje en hun droogje?

Genoeg vragen, de antwoorden vindt u in onze tentoonstelling `Heerlijk helder H2O', en de bordenwandeling `De weg van het water'. Voor kinderen is er de `Natte-voete-roete' dit jaar verzorgd door onze eigen professor Billenklap.

27 juni t/m 13 september Tropisch Vlinder Festival

Het wordt ieder jaar mooier! Dit jaar voor de derde keer ons Tropisch Vlinder Festival, een feest van vliegende kleuren waar bezoekers voor terug blijven komen.

Dit jaar met vier extra avondopenstellingen. Kijk voor de speciale toegangsregeling voor fotoclubs op www.botanischetuinen.nl

22 augustus Rotsplantenverkoopdag

De traditionele najaarsverkoopdag van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging. (http://www.rotsplantenvereniging.net)

Von Gimborn Arboretum


1 februari Winterbloeiwandeling

Geurende winterverrassingen uit verre streken. Onze gidsen nemen u graag mee voor een wandeling langs struiken die bloeien in de winter. Start rondleiding 14.00 uur.

12/13 april De woelige Waterloop

Een puzzeltocht naar de rol van water in het plantenleven. Zorg dat je zelf droog blijft! Tijdens de Paasdagen is er voor ieder kind een klein kadootje. Daarna blijft de tocht nog staan tot 1 oktober.

16/17 mei Meifestijn

Mei is misschien wel de vrolijkste maand in het Arboretum. Het is de maand dat de meeste Rodo's bloeien en samen toveren ze het Arboretum om in een uitspatting van kleuren en geuren. Beide dagen is er een informatie- en verkoopmarkt en een Bonsaishow verzorgd door de Bonsaivereniging Midden-Nederland.

Rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur.

6 september Heidewandeling

Om 14.00 uur rondleidingen door de Heidetuin en langs diverse familieleden van de Heide en natuurlijk door de beroemde Heidetuin, aangelegd door de stichter van het Arboretum, Max von Gimborn.

20 september Groei & Bloei Natuurmarkt

Een gezellige groenmarkt vol kraampjes met natuurproducten, informatie, demonstraties, workshops en rondleidingen.