Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 16 december 2008

Voetafdruk Rode Kruis na 4 jaar 3FM Serious Request: Ruim 4 miljoen mensen ontvangen hulp

Wereldwijd ontvangen ruim 4 miljoen mensen hulp van het bijeengebrachte geld van 4 jaar 3FM Serious Request. Verreweg de meeste hulp van het Rode Kruis ging in de afgelopen jaren naar de slachtoffers van het conflict in Congo.

Aan de vooravond van het jubileumjaar van Serious Request heeft het Rode Kruis met de 3FM acties ruim 10 miljoen euro kunnen besteden aan hulpverlening. De donaties van 3FM Serious Request hebben tot nu toe een onmisbare bijdrage geleverd aan de hulpverlening van het Rode Kruis wereldwijd.

2007: De wereld schreeuwt om drinkwater
Het Rode Kruis heeft bijna 2 miljoen mensen aan schoon drinkwater en betere sanitaire voorzieningen kunnen helpen door de bijdrage van 3FM Serious Request 2007. Het Rode Kruis heeft waterpunten en -systemen aangelegd en hersteld, natuurlijke bronnen aangeboord, toiletten en douches aangelegd en schoon drinkwater aangevoerd aan hen die geen water meer hadden. Ook gaf het Rode Kruis training en voorlichting over gezondheid, schoon drinkwater en hygiëne. In totaal is tijdens 3FM Serious Request 2007 in Nederland 5,2 miljoen euro opgehaald voor schoon drinkwater.

2006: 30 miljoen landmijnen
In totaal is tijdens 3FM Serious Request 2006 in Nederland 2.807.493 euro opgehaald voor slachtoffers van landmijnen. Het Rode Kruis heeft met het geld 159.190 slachtoffers geholpen aan protheses, rolstoelen, krukken en fysiotherapie. Daarnaast heeft het Rode Kruis ondersteuning geboden aan 69 revalidatiecentra (onder andere in Ethiopië, Pakistan en in India), is er voorlichting gegeven aan de plaatselijke bevolking en zijn autoriteiten geïnformeerd om landmijnen te ruimen.

2005: Red een kind in Congo
In 2005 heeft het Rode Kruis in totaal in 1.203.549 euro opgehaald voor de slachtoffers van het conflict in Congo. Het Rode Kruis herenigde gevluchte kinderen en oud kindsoldaten met hun familie. Daarnaast kregen duizenden getroffenen verbeterde watervoorziening. In toraal kregen 1.587.970 getroffenen hulp van het Rode Kruis.

2004: Jouw druppel op een gloeiende plaat voor Darfur In het eerste jaar van 3FM Serious Request is in totaal 915.955 euro opgehaald voor de vluchtelingen in Darfur. 268.020 getroffenen ontvingen hulp in de vorm van water- en sanitatieprojecten. Het Rode Kruis heeft waterpunten en -systemen aangelegd en hersteld, natuurlijke bronnen aangeboord, toiletten en douches aangelegd en schoon drinkwater aangevoerd aan hen die geen water meer hadden. Bovendien bouwde het Rode Kruis een rehabilitatiehospitaal.

Serious Request 2008- Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich dit jaar voor de vijfde keer samen met het Rode Kruis in voor een stille ramp. In 2008 vraagt 3FM Serious Request aandacht voor hulp aan vluchtelingen. Door de vele rampen en conflicten die overal ter wereld in omvang en aantal toenemen, neemt ook het aantal vluchtelingen toe. Het resultaat: 36 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Zonder hulp hebben ze geen eten, geen dak boven hun hoofd, geen toegang tot water of medische zorg. Het Rode Kruis helpt vluchtelingen wereldwijd met een veilig onderkomen, voedsel, medische hulp, schoon drinkwater. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat mensen weer een nieuw bestaan kunnen opbouwen als ze terug naar huis gaan. De organisatie voorziet de bevolking van bouwmaterialen om verwoeste woongebieden weer leefbaar te maken. Het Rode Kruis kan als neutrale organisatie hulp verlenen in gebieden die voor andere organisaties niet toegankelijk zijn en zo de meest kwetsbare mensen bereiken. Waar ook ter wereld, het Rode Kruis helpt direct. Geld storten kan direct op giro: 22744 onder vermelding van Serious Request.


---

Noot voor de redactie,