Gemeente Kapelle

Huishoudelijke hulp 2009-2010

Een stormachtige tijd op dit gebied ligt achter ons. Inzet was vooral de vooraf afgesproken prijs met de zorgaanbieders. Zorgstroom dreigde niet in te schrijven, omdat ze de vastgestelde prijs te laag vond. Verder dreigde Zorgstroom 1100 personeelsleden te ontslaan.

In de loop van 2008 is gewerkt aan de nieuwe aanbesteding, waarbij de zorgaanbieders en verleners betrokken werden bij de opstelling ervan. Waar gebeurt dat nog meer in het zakenleven?

De gemeenten hebben zich laten bijstaan door een bureau dat de nieuwe prijs berekend heeft. Daarin zijn meegenomen de cao-afspraken, een percentage overhead en een percentage voor werkelijk te besteden uren. Toen dat bedrag vastgesteld was, hebben de zorgaanbieders laten weten dat ze het bedrag te laag vonden. Er is vervolgens bij een professioneel bedrijf een zogenaamd second opinion gevraagd. Dat bedrijf liet weten dat het percentage overhead en de werkelijk te besteden uren enige bijstelling behoefden. Dat heeft geleid tot een bijstelling van de prijs.
In twee jaar is de prijs voor eenvoudige hulp met ongeveer 25% gestegen. De volgende tarieven zijn afgesproken voor 2009: Alfahulp, 16 euro

Huishoudelijke hulp 1, 20,93 euro
Huishoudelijke hulp 2, 25,16 euro
Persoonlijk gebonden budget Huishoudelijke hulp 1 (pgb), 14,60 euro Persoonlijk gebonden budget Huishoudelijke hulp 2 (pgb), 17,60 euro

L.F. Kosten, wethouder Wmo