Gemeente Nijefurd


Zonneboiler met subsidie tijdelijk in Nijefurd

Boileraffiche-Nijefurd.jpg

Wilt u 50% op uw kosten voor warm water besparen? Investeer dan nu in een zonneboiler en maak gebruik van subsidie. "Hoe kan ik thuis energie besparen?" De installatiebedrijven en gemeenten in Noord- en Zuidwest-Fryslân willen u daar bij helpen! Een zonneboiler is een betrouwbaar, comfortabel en gemakkelijk toepasbaar systeem. Met de installatie van een zonneboiler kunt u de helft van uw energiekosten voor warm water besparen.

Op uw dak (oriëntatie tussen Zuid-Oost en Zuid-West) geïnstalleerde zonnecollectoren halen warmte uit de zon en verwarmen daarmee water in een boiler. De grootte van de zonnecollector bepaalt hoeveel warm water het systeem kan leveren. Een standaard zonneboiler heeft een collector van ongeveer 3 m2. Als het water in de boiler niet voldoende is opgewarmd, bijvoorbeeld op minder zonnige dagen, dan stookt een naverwarmer (cv ketel) bij. Een zonneboiler is een aanvullend systeem op de verwarmingsketel, dat niet kan worden gebruikt voor de verwarming van uw woning.

Eisen aan zonneboiler

Welk type zonneboiler voor u geschikt is, hangt af van het aantal personen in uw huishouden, de hoeveelheid water die u dagelijks gebruikt en de beschikbare ruimte voor de boiler. De levensduur van een zonneboiler is ongeveer twintig jaar. Uw installateur kan u hierbij adviseren en weet welke systemen voor subsidie in aanmerking komen. Op de plek waar de zonneboiler wordt geplaatst, moeten de volgende voorzieningen aanwezig zijn: aansluiting op het koude en warme waterleidingnet voor het tapwater in huis en, cv ketel voor de naverwarming, afhankelijk van het systeem, een waterafvoer. Verder moet er een stopcontact zijn voor de elektrische aansluiting van de pomp.

Energiebesparing

Met een zonneboiler bespaart u aanzienlijk op uw energierekening.

Een zonneboiler met een collectoroppervlak van 2,7 m2 bespaart ongeveer 50% van de energie die nodig is voor het gebruik van warm water.

Dat is circa 150-200 m3 aardgas per jaar!

De subsidieregeling Duurzame Warme

De subsidieregeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen is voor particuliere woningbezitters in Nederland. De woning, waar de zonneboiler wordt geïnstalleerd, moet opgeleverd zijn vóór 1 januari 2008. Voor de meest gangbare zonneboilers in Nederland is een subsidie te verwachten van ongeveer 720 euro. De definitieve hoogte van de subsidie voor een zonneboiler hangt af van de hoeveelheid warmte die de zonnecollector jaarlijks opvangt om water mee te verwarmen uitgedrukt in GJ.

Subsidie aanvragen zonneboiler

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, gelden enkele voorwaarden. De goedgekeurde systemen staan op een productenlijst, deze lijst wordt nog steeds aangevuld. Ook moet de zonneboiler binnen zes maanden na toekenning van de subsidie zijn geïnstalleerd. U kunt subsidie alleen aanvragen met een speciaal aanvraagformulier, die via

www.senternovem.nl/duurzamewarmte te verkrijgen valt. De subsidie is beperkt tot een maximaal bedrag per jaar. Op=op!

Meer informatie?

Ga naar de website van milieucentraal en ga na of een zonneboiler voor u een slimme keuze is? Ook vindt u hier meer informatie over de werking van een zonneboiler. U kunt ook contact opnemen met mevrouw M. Brontsema van de gemeente Nijefurd via (0515) 54 88 70.

Subsidieinformatie,

Een aanvraagformulier en productenlijsten zonneboiler vindt u op de website van Senternovem. Dit project wordt naast de genoemde partijen financieel ondersteund door de provincie Fryslân en de Europese Unie, het Leader+ programma.