PvdA Europees parlement


Klimaatwetten stapje richting schone economie

16 december 2008

De Europese regeringsleiders hebben overeenstemming bereikt over het EU klimaatpakket. De doelstellingen staan overeind maar de instrumenten om deze te bereiken hebben aan kracht ingeboet. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey had op een beter resultaat gehoopt: "Dit is niet de grote stap richting een schone economie die de EU voor ogen stond toen in het voorjaar van 2007 de doelstelling werd gelanceerd van 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020 vergeleken met 1990".

Rond het middaguur bereikten onderhandelaars van de 27 EU-landen een akkoord over de nieuwe ETS-richtlijn voor een schonere industrie en energieopwekking en over de inspanningen van de lidstaten voor de emissiereducties in de niet-ETS sectoren.

Corbey: "De doelstelling van 20% broeikasgasreductie staat overeind, maar de prikkels om tot een echt schone Europese economie te komen zijn afgezwakt omdat het grootste deel van de CO2-recucties buiten Europa mogen worden behaald. In de Inspanningenbeschikking is vastgelegd dat EU-landen hun reducties voor 70 tot 80 procent buiten de EU mogen behalen, zodat er binnen de EU in de sectoren die niet onder het ETS vallen, nauwelijks iets hoeft te gebeuren. De sectoren die onder het ETS vallen kunnen tot 50 procent van hun klimaatverplichtingen vervullen door projecten buiten de Europese Unie.

Corbey: "Het emissiehandelssysteem was bedoeld om duurzame innovatie te bevorderen doordat bedrijven verplicht zouden worden om te gaan betalen voor vervuiling. Maar de verplichtingen kunnen deels worden afgekocht met projecten buiten Europa en de meeste gewone industrie hoeft niet te gaan betalen voor de CO2-uitstoot. Positief is wel dat veruit de meeste Europese energieproducenten vanaf 2013 moeten gaan betalen voor hun uitstootrechten."

Om de steun van Oost-Europese landen te krijgen moest het Franse Raadsvoorzitterschap een aantal solidariteitsmaatregelen opnemen in de ETS-richtlijn, zoals meer geld. Corbey: "Oost-Europese landen zouden al een relatief groter deel van de opbrengsten van de veilingen van CO2-rechten krijgen, ze krijgen nu twee procent extra, wat neerkomt op tientallen miljoenen euro's". Verder zijn er uitzonderingen voor elektriciteitsproducenten in de nieuwe lidstaten voorzien, Corbey: "Poolse en Baltische kolencentrales hoeven in 2013 maar 70 procent van de CO2-rechten te kopen, een percentage dat daalt naar nul in 2020. Dat is een duidelijke toegeving aan de Poolse premier Tusk en zijn medestanders, die begrijpelijk is gezien de problemen in deze landen".

Morgen zal het Franse voorzitterschap het behaalde akkoord gaan verdedigen tegenover onderhandelaars van het Europees Parlement, die nog wijzigingen kunnen aanbrengen. De klimaatwetten zijn pas definitief nadat zowel het Europees Parlement als de Europese Raad akkoord zijn. Eerder deze maand werden zij het al eens over de zeer ambitieuze richtlijn hernieuwbare energie, een richtlijn CO2 en auto's en de brandstofkwaliteitsrichtlijn.