PvdA Europees parlement


Meer openheid in Europese wapenhandel

16 december 2008

Er komen nieuwe regels voor de handel in wapens in Europa. Het Europees Parlement heeft daar vandaag mee ingestemd. Er komt een uniform Europees vergunningenstelsel voor de wapenhandel, dat de individuele vergunningen in elke lidstaat zal vervangen. Wel blijven lidstaten zelf verantwoordelijk voor het al dan niet afgeven van die vergunningen.

De Europese Commissie wilde met het wetsvoorstel de handel in wapens binnen de EU vergemakkelijken. Pvda-europarlementariƫr Jan Cremers en woordvoerder namens de sociaal-democratische fractie: "In eerste instantie ging het voorstel niet verder dan het vrijmaken van ook deze markt. Onze fractie vond dat er ook aandacht moest zijn voor een verbetering van de controle aan de Europese buitengrenzen. Meer openheid van deze handel was voor ons een prioriteit."

Op aandringen van Cremers heeft het Europees Parlement besloten dat bedrijven precies moeten bijhouden welke wapens ze produceren, inkopen en exporteren. Deze gegevens moeten ze ook laten controleren door de relevante autoriteiten. Lidstaten zullen tevens openbaar maken aan welke bedrijven ze vergunningen verlenen. Bedrijven en personen die zich niet aan hun verplichtingen houden of valse informatie verstrekken zullen strafrechtelijk worden vervolgd.

Een ander belangrijk punt dat in de nieuwe Europese wetgeving is opgenomen, is de gedragscode voor wapenexporten naar buiten de EU. De gedragscode is bedoeld om te voorkomen dat wapens in conflictgebieden terechtkomen. Volgens de Europese wettekst is de gedragscode vrijwillig, maar vorige week nog hebben de Europese ministers besloten dat de gedragscode omgezet zal worden in een juridisch bindend instrument.

"Dit is het levende bewijs dat de druk vanuit het Europees Parlement gewerkt heeft. De afgelopen jaren is het ene na het andere alarmerende rapport gepubliceerd waarin werd beschreven dat Europese wapens in bloedige conflicten worden gebruikt. Terecht en na veel te lang aarzelen kiezen de lidstaten eieren voor hun geld", aldus Cremers.