Waterschap Roer & Overmaas


Midden-Limburg met draagvlak

Nieuw Limburgs Peil Midden-Limburg met draagvlak

Verdroging aantal belangrijke natuurgebieden opheffen

Voor de gebieden van Roer en Maasnielderbeek, Vlootbeek en Middelsgraaf heeft Waterschap Roer en Overmaas samen met vertegenwoordigers van landbouw, natuurterreinbeheerders en provincie een gedragen Nieuw Limburgs Peil vastgesteld. Het betreft het zogenaamde Gewenste Grond- en Oppervlakte Regime (GGOR).

Bij het Nieuw Limburgs Peil is op basis van landelijk en provinciaal beleid en een regionale belangenafweging bepaald welke grond- en oppervlaktewaterstanden en welke waterkwaliteiten gewenst zijn.

De rapportages inclusief de nodige maatregelen zijn het resultaat van een interactief proces. Per deelgebied hebben werkgroepen met vertegenwoordigers van de in het gebied betrokken partijen (landbouw, terreinbeheerders, gemeenten) en de provincie vastgesteld waar welke grondwaterstanden gewenst zijn en welke maatregelen daarvoor nodig en haalbaar zijn. De resultaten en de voorgestelde maatregelen kunnen in betreffende gebieden dan ook rekenen op draagvlak.

"Met dit Nieuw Limburgs Peil is de basis gelegd voor het opheffen van de verdroging in een aantal belangrijke natuurgebieden in Midden-Limburg", aldus voorzitter Jan Schrijen van Waterschap Roer en Overmaas.

De belangrijkste conclusies op een rij:

* De TOP-gebieden Vuilbemden, Landgoed Hoosden en Schrevenhofsbroekje voldoen al aan de hydrologische eisen voor het bereiken van de gewenste natuurdoelen. Er zijn geen maatregelen nodig.

* In de Natura 2000-gebieden Roerdal (excl. Turfkoelen) en Meinweg zijn geen grootschalige ingrepen vereist.

* Om in de gebieden de Turfkoelen, Reigersbroek, Rozendaal, Haeselaarsbroek en het IJzerenbos de gewenste natuurdoelen te bereiken zijn in de omgeving ervan vernattingsmaatregelen nodig. Het betreft vooral het afdammen, opstuwen of verondiepen van waterlopen in de omgeving van deze gebieden.
* In het TOP-gebied de Doort kunnen de gewenste natuurdoelen niet overal bereikt worden. Door bij de herinrichting van de Middelsgraaf ter hoogte van de Doort de bodem op te hogen kan enig effect bereikt worden. Het is echter onvoldoende om de natuurdoelen te bereiken zoals ze beschreven zijn in het stimuleringsplan.

* In het overige deel van de stroomgebieden van de Roer, Maasnielderbeek, Vlootbeek en Middelsgraaf kan de huidige grondwaterstand als GGOR worden vastgesteld en zijn geen maatregelen nodig.

* In de meeste natuurgebieden is de waterkwaliteit nog onvoldoende. Met een aantal geplande generieke maatregelen (o.a. evenwichtsbemesting, aanpak overstorten) wordt een verbetering verwacht. Momenteel is echter nog niet aan te tonen of ook aanvullende specifieke maatregelen nodig zijn. Nader onderzoek hiernaar wordt samen met Waterschap Peel en Maasvallei en de provincie opgepakt.

De rapportages met de voorgestelde maatregelen zijn door het dagelijks bestuur van het waterschap vastgesteld. Resultaat van dit project is o.a. een kaart met gewenste grondwaterstanden en een set van maatregelen om deze grondwaterstanden te kunnen realiseren. Het waterschap gaat nu afspraken maken met provincie en andere partijen in de streek over de uitvoering van de maatregelen. De totale kosten voor fysieke maatregelen schat het waterschap in op 1,2 miljoen euro. Het GGOR wordt straks formeel vastgesteld als onderdeel van het Waterbeheersplan Waterschap Roer en Overmaas 2010-2015. Dit plan gaat vanaf januari 2009 de inspraak in.