Gemeente Den Helder

Den Helder komt burgemeester tegemoet in dubbele woonlasten op: 2008-12-16

De uit Rotterdam afkomstige burgemeester Stefan Hulman van Den Helder ontvangt maandelijks een bruto vergoeding van EUR 3.200,- van de gemeente als tegemoetkoming in zijn dubbele woonlasten. De vergoeding is gebaseerd op de netto rentelasten van zijn woning in Rotterdam. Sinds 1 augustus 2007, anderhalve maand na zijn aantreden als burgemeester, heeft hij een woning in Julianadorp. Tot vandaag heeft hij zijn woning in Rotterdam nog niet kunnen verkopen. Hulman krijgt de vergoeding met terugwerkende kracht van 1 augustus 2007 tot uiterlijk 1 augustus 2009, of zoveel eerder als hij zijn Rotterdamse woning verkocht heeft. Voor burgemeesters is het een wettelijke verplichting om te wonen in de standplaats.

Loco burgemeester Hienkens: "Het is een landelijk probleem dat de verhuisbereidheid van burgemeesters wat minder groot is, juist vanwege onder meer de financiële risico's van dubbele woonlasten. Desondanks heeft Hulman er voor gekozen om zo snel mogelijk structureel in onze gemeente te gaan wonen. Dit ziet hij niet alleen als zijn plicht, maar ook de onregelmatige werktijden en de vele avondvergaderingen noopten hem er toe te wonen in de gemeente waarvan hij burgemeester is."

Hienkens: "Een ieder die te maken heeft met dubbele woonlasten wordt er, zeker als dat langer aanhoudt, financieel niet beter op. Dit geldt ook voor een burgemeester. Echter onder meer de verhuisplicht van de burgemeester maakt zijn positie bijzonder.

Bij het zoeken naar oplossingen om de burgemeester tegemoet te komen in zijn woonlasten zijn we met onze adviseurs tot de conclusie gekomen dat bestaande wet- en regelgeving weinig handvatten bieden. Op zich zijn er wel vergaande bepalingen voor voorzieningen in de tegemoetkoming van tijdelijke woonlasten zoals onder meer hotel- en of pensionkosten. Maar ook die lopen enorm in de papieren.

Na zorgvuldige afwegingen, het gaat immers om de besteding van gemeenschapsgeld, is gekozen voor vergoeding voor de netto rente op de hypotheeklening voor de woning in Rotterdam. Deze vergoeding is belastingplichtig en komt neer op een bruto bedrag van EUR 3.200,- per maand. De `rechtspositieregeling burgemeester' kent een maximale tegemoetkoming van vier maanden à EUR 242,-. Deze vergoeding heeft Hulman reeds gehad en deze zal dus in mindering worden gebracht."

De regeling waarvoor het college van B&W de goedkeuring heeft gegeven is kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad, provincie Noord-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.