Provincie Utrecht

Alle Utrechtse gemeenten financieel gezond

16-12-2008 -

Vaststelling financieel toezicht op de Utrechtse gemeenten

Gedeputeerde Staten hebben de financiële situatie beoordeeld van de 29 Utrechtse gemeenten Utrecht. Alle gemeenten hebben een voldoende gezonde financiële positie. Dit betekent dat de gemeentelijke begroting 2009 sluitend is en op een realistische manier is opgesteld. Ook de meerjarenbegrotingen van de gemeenten zijn in evenwicht. Voor geen van de gemeenten in de provincie is dan ook op financiële gronden preventief -indringend - toezicht noodzakelijk.

Wel is voor zes gemeenten in Utrecht, namelijk de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Renswoude en Woudenberg nog een bijzondere vorm van financieel toezicht van toepassing. Dit bijzondere toezicht geldt voor elke gemeente waarvoor een herindelingprocedure loopt. Voor de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen hebben Gedeputeerde Staten op 17 april 2007 het besluit voor een herindelingontwerp voor het Vecht- en Plassengebied vastgesteld. Voor de gemeenten Renswoude en Woudenberg heeft de Inter Provinciale Commissie(IPC) op 10 september 2008 het zelfde besluit voor een herindelingsontwerp voor het Valleigebied vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben naar aanleiding hiervan besloten de zes genoemde gemeenten onder het preventieve toezicht als bedoeld in de wet Algemene regels herindeling (Arhi) te stellen. Dit houdt in dat de besluiten met financiële gevolgen van deze zes gemeenten eerst aan Gedeputeerde Staten ter goedkeuring moeten worden voorgelegd alvorens tot uitvoering hiervan kan worden overgegaan.

Toezicht is wettelijke taak van de provincie
De provincie heeft als taak financieel toezicht te houden op de decentrale overheden in de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten hebben de financiële situatie van de Utrechtse gemeenten getoetst aan de hand van de (meerjaren)begroting 2009-2012 en de jaarrekening 2007. Hierbij hebben zij gekeken of de (meerjaren)begroting van de gemeenten sluitend is op basis van reële uitgangspunten.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015