Wageningen Universiteit en Researchcentrum voor wageningse onderzoekster Buitenland-subsidie voor Wageningse onderzoekster

16 dec 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dertig jonge veelbelovende wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Onder hen de Wageningse onderzoekster Ilja Voets van het Laboratorium voor fysische chemie en kolloïdkunde.

Onder de gepopulariseerde titel Liever een hard of zacht eitje? gaat dr.ir. I.K. (Ilja) Voets twee jaar onderzoek doen aan de universiteit van Fribourg in Zwitserland. Aldaar richt zij zich op onderzoek aan eiwitmengsels aan het privaat gefinancierde Adolphe Merkle Institute.

Eiwitmengsels vervullen een centrale rol in ons leven, in lichaamscellen en in voedsel. De structuur en hun stabiliteit zijn daarbij van essentieel belang. In haar onderzoek gaat Ilja Voets na onder welke omstandigheden eiwitmengsels stabiel of instabiel, zacht of hard, geordend of ongeordend zijn.

De kandidaten die in aanmerking komen voor een Rubicon-beurs dienen te beschikken over talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. Naast de kwaliteit van de onderzoeker telde ook die van het gastinstituut mee in de beoordeling. Nederlandse onderzoekers die twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding tot 80.000 euro.

Zie ook http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7MDDVFÂ