Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reactie minister Koenders op rapport Rekenkamer `Lessen van tsunami'

16 dec 2008 | Minister Koenders verwelkomt de conclusie van de Rekenkamer dat de Nederlandse overheid en de samenwerkende hulporganisaties hebben voldaan aan de geldende wettelijke verantwoordingsvoorschriften met betrekking tot de hulpverlening na de tsunami.

In bijna alle gevallen is vastgesteld dat een accountant voor de jaarverslagen en jaarrekeningen een onvoorwaardelijke goedkeurende verklaring is afgegeven. Dat geldt lang niet voor alle landen die noodhulp hebben gegeven aan landen die getroffen waren door de tsunami.

'Er is door samenwerking van Nederlandse organisaties veel bereikt op het terrein van noodhulp aan slachtoffers van de tsunami en herstel van infrastructuur en wederopbouw. Door snel te reageren is er voorkomen dat er besmettelijke ziekten uitgebroken zijn,' aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). De minister is voorstander van een gezamenlijke aanpak met de Rekenkamer om bij grootschalige rampen de hulpstroom van oorsprong tot bestemming beter te volgen. 'Ik verwelkom de mogelijkheid om ook internationaal op dit gebied met de Rekenkamer samen te werken.'

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl