Provincie Groningen

Noord-Nederland Provincies stimuleren energiezuiniger wonen in Noord-Nederland 16 december 2008

In 2015 moeten 100.000 woningen in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe energie-zuinig(er) zijn. Dit maakt het wonen duurzamer en beter betaalbaar en zorgt voor een gezonder binnenmilieu. "Het 100.000 Woningenplan gaat verder dan de door het Rijk opgelegde norm, is beter voor het milieu en voor de portemonnee van de bewoners en zal leiden tot innovatie. Een sterker signaal richting 'Den Haag' om te laten zien dat het ons menens is, konden we niet afgeven," vinden gedeputeerden Rudi Slager en Tanja Klip.

Er is een aparte ambitie afgesproken voor nieuw te bouwen en voor bestaande woningen. Zo moeten in 2015 minimaal 35.000 nieuwbouwwoningen een energie-prestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,5 hebben. Daarnaast moet het energielabel van 65.000 bestaande woningen met minimaal twee stappen zijn verbeterd.

Het gezamenlijke plan van de drie noordelijke provincies omvat een 15-tal projecten. Het noorden wil zo een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de kabinetsdoelstellingen op het gebied van energie en klimaat. Ook zien de provincies het betaalbaar houden van woningen en utiliteit als een belangrijke missie waar ze samen met tal van marktpartijen voor willen gaan. Juist door de huidige kredietcrisis wordt de sociaaleconomische noodzaak om in de bestaande bouw een flinke slag te maken steeds groter. Belangrijke projecten zijn o.a. de versnelde aanscherping van de energienorm in Noord-Nederland, de aanpak van de particuliere woningvoorraad en de aanpak van woningen van woningcorporaties.

Versnelde aanscherping van de energienorm
Landelijk staat in het Bouwbesluit hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning moet zijn. Ook zijn er door het Rijk landelijke afspraken gemaakt over wanneer en met welke stappen de energieprestatie van nieuwbouwwoningen verbeterd moet worden. Noord-Nederland heeft met het Rijk afgesproken die stappen enkele jaren eerder te gaan zetten. Zo worden hier energiezuiniger en dus beter betaalbare woningen gebouwd. Bovendien versterkt dit de positie van het Noorden als Energy Valley en biedt dit kansen voor noordelijke bedrijven om te innoveren. Eind 2008 zullen de minister van VROM Jacqueline Cramer en WWI Eberhard van der Laan met meer duidelijkheid komen over hoe dit project concreet wordt ingevuld.

Verbeteren particuliere voorraad
Ongeveer 65% van de ruim 700.000 woningen in Noord-Nederland is eigendom van particulieren. Vooral woningen die gebouwd zijn voor 1985 zijn onvoldoende energiezuinig, omdat zij zeker in een derde van de gevallen geen vloer-, dak- en/of muurisolatie hebben. Redenen om hierin te investeren zijn de alsmaar stijgende energielasten, de kwaliteit van de lucht in de woning (o.a. vocht) die kan verbeteren door isolatie en ventilatie en tot slot natuurlijk het milieu. Een van de projecten in het 100.000 woningenplan is het informeren van particuliere eigenaren over de mogelijkheden om energiebesparingsmaatregelen te nemen, en het bieden van ondersteuning bij de uitvoering ervan.

Woningen van woningcorporaties
In een ander project gaan de provincies samen met gemeenten en woningcorporaties bekijken welke afspraken gemaakt kunnen worden over het energetisch verbeteren van huurwoningen. In Drenthe zijn hierover al afspraken gemaakt met een achttal corporaties en sommige gemeenten, zoals Groningen en Leeuwarden, zijn er al concreet mee aan de slag. Het streven is dat in Noord-Nederland overal hetzelfde soort afspraken wordt gemaakt, zonder daarbij de noodzaak van maatwerk op lokaal niveau uit het oog te verliezen. Bovendien wordt gekeken of en waar het nodig is corporaties te helpen bij het realiseren van verbeteringen.

Energie akkoord Noord-Nederland
Het 100.000 woningenplan geeft uitvoering aan de ambities uit het Energie akkoord Noord-Nederland. Een van de vijf speerpunten uit het Energieakkoord Noord-Nederland is energiebesparing in de gebouwde omgeving. Doelstelling van het akkoord is enerzijds het realiseren van de kabinetsdoel-stellingen op het gebied van energie en klimaat en anderzijds het versterken van energiegerelateerde activiteiten in Noord-Nederland om daarmee een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de regio. Het akkoord werd op 8 oktober 2007 ondertekend door de ministeries van EZ en VROM, de SNN, de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de kop van Noord-Holland. Hierbij hebben zich vervolgens ook 66 van de 68 noordelijke gemeenten en VNO-NCW en MKB-noord aangesloten.

16 december 2008