Provincie Groningen

wachtlijsten in de jeugdzorg Provincie Groningen maakt schoon schip met de wachtlijsten in de jeugdzorg 16 december 2008

De provincie vindt dat het tijd is om nu echt schoon schip te maken met de wachtlijsten in de jeugdzorg. In het najaar hebben het Rijk en de provincie berekend dat er voor de jeugdzorg in de provincie Groningen 5 miljoen extra nodig is voor 2008 en 2009. Het aandeel van de provincie Groningen hierin bedraagt ca. 1,5 miljoen. GS hebben besloten dit bedrag beschikbaar te stellen. De provincie vindt dit echter nog niet voldoende. Daarom zijn er aanvullende afspraken gemaakt met jeugdzorgaanbieder Base Groep, waarbij de provincie voor 2009 1,5 ton en de Base Groep 8,5 ton extra uit eigen middelen beschikbaar stellen. Dit is met name bedoeld voor uitbreiding van ambulante zorg (hulp in de thuissituatie) en pleegzorg. Juist in deze twee sectoren is de vraag het afgelopen jaar het meest gestegen.

Landelijk is al jaren sprake van wachtlijsten in de jeugdzorg, door een groeiende vraag van kinderen en ouders om hulp en ondersteuning bij problemen met opgroeien en opvoeden. In september dit jaar hebben minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en de provincies een akkoord gesloten beiden meer geld in te zetten om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Ook krijgen de zorgaanbieders een efficiencytaakstelling opgelegd van 3%.

Hulp aan 629 extra kinderen en jongeren
Met al het extra geld zullen ten opzichte van 2007 in totaal 629 kinderen en jongeren extra geholpen worden vanuit het zorgaanbod en 373 bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Verder mogen er eind 2009 in onze provincie geen jongeren meer zijn die langer dan 9 weken op zorgaanbod moeten wachten. Ook dienen alle doorlooptijden bij BJZ binnen de wettelijke termijnen plaats te vinden. Zo moeten alle meldingen bij het AMK binnen 5 dagen in onderzoek worden genomen. Daarnaast worden de wachtlijsten in het zorgaanbod, het AMK en bij de jeugdbescherming en jeugdreclassering worden weggewerkt.

Totaal budget van 42,7 miljoen
Het extra benodigde geld komt bovenop het totale benodigde budget van ruim 37 miljoen voor jeugdzorg in de provincie Groningen voor 2009. Deze middelen worden verdeeld over Bureau jeugdzorg en de zorgaanbieders. Het geld gaat o.a. naar Bureau Jeugdzorg (EUR 16.593.043) en zorgaanbieders de Base Groep (EUR 21.797.578,-), CWZW Noord - Leger des Heils (EUR 3.122.339,-), en de Pleeg-, Maat-, Zorg Boerderijen (EUR 517.760,-).

Bureau Jeugdzorg (BJZ)
Om alle gevraagde prestaties waar te kunnen maken, ontvangt Bureau Jeugdzorg 0,75 miljoen extra middelen ten opzichte van 2008. Voor het eerst is de financiering van de jeugdzorg berekend op basis van kostprijs per geholpen kind. Geconstateerd is dat BJZ vergeleken met het landelijk gemiddelde vrij hoog zit met deze kostprijs. De provincie heeft met BJZ afgesproken om in 2009 samen eraan te werken dat eind van het jaar de kostprijs het landelijk gemiddelde benadert. Naar het zich nu laat aanzien zal dit voor BJZ voor 2010 leiden tot een bezuinigingstaakstelling van circa 1 miljoen.

Nieuw financieringsstelsel
De extra financiering loopt tot eind 2009, omdat op 1 januari 2010 een nieuw financieringsstelsel in de jeugdzorg wordt ingevoerd, de zgn. Kaiser systematiek. Een Onafhankelijke Commissie Financiering Jeugdzorg zal dan bekijken hoeveel geld beschikbaar moet zijn voor de jeugdzorg. Het rijk zal deze middelen vervolgens volledig aan de provincies beschikbaar stellen. Bij de besteding krijgen de provincies meer handelingsvrijheid, maar zij zijn ook verantwoordelijk wanneer blijkt dat de vraag naar jeugdzorg stijgt en de rijksmiddelen onvoldoende zijn.

Terugblik
Met de invoering van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg op 1 januari 2005 werden provincies geconfronteerd met verschillende problemen. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in het versterken van de provinciale organisatie op het gebied van jeugdzorg, flexibilisering van de zorg en zorginnovatie, de oprichting van een platform jeugd, lobby richting het rijk en verbetering van de organisatie van BJZ.

16 december 2008