Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 december 2008

Vijf ervaren UvA-wetenschappers ontvangen Vici-subsidie

Gepubliceerd op 16 december 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vijf van de dertig Vici-subsidies toegekend aan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Prof. dr. Paul Boersma, prof. dr. Peter Bolhuis, dr. Simon Portegies Zwart, dr. Kostas Skenderis en prof. dr. Reinout Wiers krijgen ieder maximaal 1.250.000 euro. Zij moeten met dit bedrag in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vici-subsidie is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Ze hebben bovendien aangetoond dat ze een coach kunnen zijn voor jonge onderzoekers. Dit jaar is de eigen bijdrage van de onderzoeksinstellingen afgeschaft en financiert NWO de onderzoekers voor honderd procent. Voorheen betaalden de instellingen dertig procent van elke subsidie.

De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls, die is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de universiteiten. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs).

De toekenningen:

Hoe je categorieën bouwt - Prof. dr. Paul Boersma (Leerstoelgroep Fonetische wetenschappen)

Mensen hebben veel onbewuste kennis over de wereld en taal. De hersenen slaan die kennis op als duizenden 'categorieën' en verbanden daartussen. Paul Boersma analyseert hoe lerende kinderen taalcategorieën construeren uit spraak die hen omringend.

Samenwerkende eiwitten - Prof. dr. Peter Bolhuis (Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences)

Eiwitten zijn veelzijdige moleculen die door samenwerken allerlei biologische structuren kunnen opbouwen. Tijdens het samenwerken veranderen de eiwitten vaak van vorm. Peter Bolhuis gaat met nieuwe krachtige simulaties dit onbekende proces uitzoeken. Dit zal bijvoorbeeld leiden tot beter begrip van ziekten als Alzheimer en Parkinson, maar ook tot de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen.

Botsen zwarte gaten? - Dr. Simon Portegies Zwart (Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek)

In het midden van bijna ieder sterrenstelsel zit een zwart gat dat meer dan een miljoen keer zwaarder is dan de zon. Simon Portegies Zwart onderzoekt of zwarte gaten ook op elkaar botsen als twee sterrenstelsels met elkaar in aanraking komen.

Het ontrafelen van de mysteries van zwarte gaten - Dr. Kostas Skenderis

De zwaartekracht rond zwarte gaten is zo sterk dat niets eruit kan ontsnappen, maar volgens de kwantummechanica zenden zwarte gaten thermische straling uit. Kostas Skenderis van het Instituut voor Theoretische Fysica wil de kwantummysteries van zwarte gaten verklaren met behulp van de snaartheorie.

Automatisch verslaafd? Nieuwe perspectieven en behandelingen - Prof. dr. Reinout Wiers

Bij verslavingsgedrag leiden automatische processen ons naar het verslavende middel, terwijl rationele processen weten dat dit niet verstandig is. Reinout Wiers van de leerstoelgroep Ontwikkelingspsychopathologie onderzoekt hoe deze processen beïnvloed worden door verslavingsgedrag en hoe mensen deze processen kunnen beïnvloeden om verslavingsgedrag te verminderen.

Zie onderstaande verwijzing voor een overzicht van alle toekenningen.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting