Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 december 2008

Rubicon-subsidie maakt buitenlandervaring mogelijk voor drie jonge UvA-onderzoekers

Gepubliceerd op 16 december 2008

Drie jonge veelbelovende wetenschappers van de UvA en het AMC ontvangen een zogeheten Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze subsidie geeft pasgepromoveerde onderzoekers uit Nederland de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland en omgekeerd kunnen buitenlandse onderzoekers naar Nederland komen. De gehonoreerden werden onder andere geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden bij deze ronde 82 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in; 30 aanvragen werden gehonoreerd, waarvan dus drie van de UvA en het AMC. De Nederlanders die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen ieder een onkostenvergoeding van hooguit 80.000 euro.

De UvA- en AMC-toekenningen


* Drs. Riekelt Houtkooper (Geneeskunde): Nieuwe behandelmogelijkheden voor metabool syndroom Metabool syndroom, waaronder vetzucht en diabetes type 2, is een veelvoorkomend probleem in de westerse samenleving. Er zijn behalve calorische restrictie en lichaamsbeweging weinig behandelmogelijkheden. Houtkooper gaat nieuwe targets onderzoeken in diabetische muizen om zo nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Interfaculty Institute of Bioengineering (Zwitserland).


* Dr. Dorota Mokrosinska (Ethiek): The Social Value of Privacy Schendingen van de individuele privacy worden meestal geassocieerd met de belangen van de specifieke individuen van wie de privacy is aangetast. In dit onderzoek verkent Mokrosinska de idee dat schendingen van de individuele privacy schadelijk zijn voor de samenleving als geheel.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of North Carolina, Department of Philosophy (Verenigde Staten).


* Dr. Mangalika de Silva (Sociologie en Antropologie): Criminalized Minorities in the Underbelly of Sri Lanka's Democracy In dit project onderzoekt De Silva de gebruiken en populaire representaties van de islamitische criminele onderwereld in Sri Lanka. Ze gebruikt dit als vertrekpunt voor een analyse van de verwevenheid van minderheden, criminalisering en staatsgeweld in een postkoloniale democratie.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Columbia University, Southern Asian Institute (Verenigde Staten).

Zie onderstaande verwijzing voor een overzicht van alle toekenningen.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting