Gemeente Zoetermeer

Publiekscampagne in 2009 voor Veilig Zoetermeer

Met een publiekscampagne Zoetermeer Veilig wil het college van B&W in 2009 bereiken dat bewoners van Zoetermeer zich veiliger in hun stad voelen. Zoetermeer gaat in 2009 door met veel initiatieven om de objectieve veiligheid en de veiligheidsbeleving van bewoners te verbeteren. Het onder de aandacht brengen van deze initiatieven versterkt het effect van deze activiteiten. De campagne is één van de concrete acties uit het Jaarplan Integraal Veiligheidsbeleid 2009 dat het college op 16 december 2008 heeft vastgesteld.

Een onveilig gevoel van bewoners hangt voor een belangrijk deel samen met de manier waarop een deel van de jeugd zich in de wijken manifesteert. De jeugd wil zich profileren en zijn plek vinden in een veranderend Zoetermeer. Aandacht voor overlastgevende jeugd, voor alcohol- en drugsgebruik en aandacht voor veiligheid in en rond de scholen moet de jeugd een beter perspectief bieden. Op het gebied van huiselijk geweld wordt op 1 januari 2009 de Wet tijdelijk huisverbod van kracht. De burgemeester krijgt de bevoegdheid om een dader van huiselijk geweld tijdelijk uit huis te plaatsen.

In 2008 is gestart met een analyse per wijk van de leefbaarheid en de veiligheid. Naast de bestaande jaarlijkse WijkActiePlannen krijgt in 2009 een eerste wijk in Zoetermeer een zogenoemd WijkOntwikkelingsPlan. Dit bevat een lange termijnvisie op de ontwikkeling van de wijk. Onderzoekgegevens over leefbaarheid en veiligheid in de wijk vormen de basis voor het plan. In 2009 biedt de gemeente aan haar bewoners een nieuwe cursus: `weerbaarder omgaan met jongeren'. Vaak ontstaan er spanningen in een buurt doordat de volwassenen de taal van de jongeren niet spreken. In het kader van bestrijding van vandalisme werkt de gemeente Zoetermeer aan het verhalen van schades op de daders.

Het college vindt een veilig uitgaansklimaat voor jongeren belangrijk. Sinds 2000 kent Zoetermeer het project Veilig Stappen. Na de laatste evaluatie over de periode 2000 - 2007 zal de volgende evaluatie in 2009 plaatsvinden. De aanpak van stille/enge plekken wordt voortgezet, de Veilig Stappen bus blijft rijden en alle winkelgebieden gaan op voor het behalen van `de Zoetermeerse meerbloem' (het lokale keurmerk veilig ondernemen).

In juli 2007 is de kadernota `Integraal Veiligheidsbeleid 2007 - 2010', `De veiligheid geborgd', vastgesteld. De vier prioriteiten in het veiligheidsbeleid van de gemeente Zoetermeer zijn veilige en leefbare wijken, jeugd, huiselijk geweld en veilig stappen. In het jaarplan 2009 beschrijft de gemeente de aanpak rond deze thema's in 2009.