KPMG


KPMG Nederland sluit zich aan bij KPMG Europa

16|12|08 - De partners van KPMG stemmen in met aansluiting van de Nederlandse praktijk bij KPMG Europa, een krachtenbundeling van de Britse, Duitse, Spaanse en Zwitserse KPMG firma's.

De beslissing van KPMG Nederland om mee te doen aan de fusie is volgens bestuursvoorzitter Herman Dijkhuizen vooral ingegeven door de toenemende internationalisering van het bedrijfsleven en de daarmee gepaard gaande behoefte aan meer internationale specialisatie, kennis van de branches en een volledig mondiale, naadloze dienstverlening.

Dijkhuizen: "De fusie maakt het ook beter mogelijk onze gezamenlijke kennis verder te ontwikkelen en bestaande expertise efficiënter te bundelen, waardoor de beschikbaarheid van hooggekwalificeerde accountants en adviseurs wordt vergroot. Op de krappe arbeidsmarkt zal dit een essentieel concurrentievoordeel blijken te zijn. Van grote invloed op onze beslissing om onze krachten te bundelen is voorts dat de ambities van de vijf KPMG firma's en de wijze waarop deze gerealiseerd moeten worden identiek zijn."

KPMG Nederland heeft de afgelopen maanden de verschillende aspecten van een mogelijke fusie onderzocht en de voor- en nadelen zorgvuldig afgewogen. Dijkhuizen: "Hierbij hebben onze klanten en onze mensen centraal gestaan. Voor onze klanten staat het leveren van topkwaliteit in onze professionele vakgebieden en onze dienstverlening voorop. Het zal duidelijk zijn dat dit alleen met topmensen te realiseren valt. Het is dan ook essentieel is om werkgever van keuze te zijn en te blijven.

Met de beste mensen en onze ambitie om topdienstverlening te bieden, kunnen wij een verdere substantiële groei van marktaandeel realiseren in het segment van grote, internationale ondernemingen en in het segment van middelgrote organisaties. Een identieke strategie in alle aangesloten landen geeft een sterke focus en optimale daadkracht. De omvang waarin wij straks opereren maakt de bezetting van opdrachten bovendien eenvoudiger. Tegelijkertijd maakt een krachtenbundeling grotere investeringen mogelijk en zijn aanzienlijke schaalvoordelen te realiseren."

KPMG Nederland vertoonde in zijn recent afgesloten boekjaar (30 september 2008) een gezonde groei. De omzet steeg met 5,1% van 681 miljoen euro in 2007 tot 715 miljoen euro in 2008. De audit praktijk groeide met 4,3% naar 334 miljoen euro en de advisory praktijk zag zijn omzet toenemen met 7,5% naar 212 miljoen euro. De omzet van de belastingadviespraktijk van KPMG Meijburg & Co groeide met 3,6% naar 169 miljoen euro. Het aandeel van audit in de totale omzet nam af van 47 tot 46,7%, het aandeel van tax daalde van 23,9 naar 23,6% en het aandeel van advisory steeg van 29 naar 29,7%. De gemiddelde bezetting in ftes steeg van 3.886 vorig jaar naar 3.996 dit jaar. De gemiddelde omzet per persoon steeg van 175.000 euro naar 179.000 euro.

De omzet van KPMG NV (exclusief KPMG Meijburg & Co) steeg met 5,5% van 518 miljoen euro naar 546 miljoen euro.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.